LIFESTYLE

Tot ce nu ştiai despre uleiul de lavandă

lavender

Levănţica face parte din categoria plantelor aromatice cu efecte curative remarcabile iar uleiurile esenţiale extrase din această plantă sunt folosite încă din vremuri îndepărtate în tratamentul a peste 100 de boli.

În antichitate, lavanda era folosită la mumificarea cadavrelor şi folosită frecvent ca parfum scump de către regina egipteană Cleopatra, iar grecii şi romanii se îmbăiau în apă cu lavandă, pentru că se considera că este o plantă sacră, cu multiple beneficii pentru sănătate.

Regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să folosească parfum de lavandă şi să bea zilnic ceai din această plantă pentru a-şi calma durerile de cap, pe când regina Victoria a Angliei prefera să aibă în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut şi relaxant specific acestei plante mov.

Secole la rând, fermierii britanici au folosit florile de lavandă pentru a preveni durerile de cap cauzate de insolaţie, prinzându-şi la pălărie rămurele de lavandă înflorită.

Şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lavanda era folosită ca plantă medicinală, îndeosebi de către personalul din spitale, care o folosea pentru proprietăţile ei antiseptice şi dezinfectante, atât de utile în pansarea rănilor soldaţilor şi în sterilizarea echipamentului medical.

În zilele noastre, lavanda este folosită tot cam din aceleaşi motive, putându-se observa o multitudine de produse de îngrijire a pielii sau chiar unguente topice pe bază de lavandă.

Însă beneficiile lavandei nu se poticnesc doar la nivelul industriei cosmetice, aceasta dovedindu-şi de-a lungul timpului aplicaţiile terapeutice deosebite, printre care amintim efectul sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator şi cicatrizant, care au capacitatea de a preveni şi trata numeroase afecţiuni de natură fizică şi emoţională.

Lavanda conţine numeroase substanţe active unice, care nu pot fi obţinute în laborator pe cale de sinteză, iar acestea include acidul acetic, taninul, substanţele minerale şi amare, compuşi care acţionează în mod benefic asupra organismului.

Iată doar câteva dintre efectele benefice ale uleiului esenţial de lavandă:

Ajută la ameliorarea durerilor de cap, combate depresia, stresul şi stările de tensiune nervoasă, graţie mirosului cu efect de relaxare a sistemului nervos;

Este ideal pentru persoanele care adorm greu sau care se trezesc des în timpul nopţii, prelungeşte calitatea şi durata somnului;

Graţie proprietăţilor sale antiseptice, lavanda este perfectă pentru regenerarea pielii, fiind astfel ideală în tratamentul zgârieturilor sau rănilor care se vindecă greu. Lavanda promovează vindecarea ţesuturilor şi creşterea celulelor noi, ajutând la cicatrizarea rănilor, tăieturilor sau chiar a arsurilor provocate de expunerea prelungită la razele soarelui;

Îmbunătăţeşte digestia, stimulând mobilitatea intestinală şi producţie de sucuri gastrice şi bilă, fiind astfel ideală în cazurile de indigestie, crampe stomacale, colici, flatulenţe, senzaţie de vomă şi diaree.

Perfectă pentru piele, îndeosebi în cazurile de acnee, eczeme, piele uscată şi arsă de soare, pentru tenul gras şi inflamaţii la nivelul pielii.

Tonic muscular – masajul cu ulei de lavandă ameliorează durerile încheieturilor şi a muşchilor şi conferă relaxare şi flexibiltate persoanelor care se confruntă cu dureri de spate, gât sau reumatism.

Recomandat în afecţiunile cardiace, datorită proprietăţilor sale sedative, care pot normaliza funcţiile inimii şi controlează nivelul tensiunii arteriale.

Citeşte mai mult: http://www.csid.ro/

cofetaria-calarasi-h
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − eight =

To Top