in

„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat astăzi, 23 februarie „Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene”, editat de editura Niculescu. La lansare a participat în calitate de invitat special ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Evenimentul a fost găzduit de librăria Mihail Sadoveanu.

„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene” conţine sfaturi utile pentru persoanele care doresc să lucreze în străinătate, precum şi reglementări naţionale ale fiecăruia dintre cele 26 de state comunitare în care ar putea lucra cetăţenii români, privind condiţiile specifice de  acces al acestora pe piaţa muncii.

Materialul cuprinde informaţii referitoare la aspecte generale privind dreptul de muncă în statul respectiv, chestiuni legate de liberalizarea pieţei de muncă, restricţii ale pieţei de muncă, informaţii referitoare la obţinerea autorizaţiei de muncă, datele de contact ale responsabililor pe probleme de muncă din cadrul ambasadelor României în statele UE,  datele de contact ale autorităţilor locale cu competenţe în domeniul muncii şi securităţii sociale din ţara respectivă, precum şi cele mai importante reglementări în domeniu. Ghidul este elaborat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României în statele respective, având în vedere şi cazurile consulare cu care aceştia s-au confruntat.