1.500 kg de deșeuri în 5 ore, strânse de pe malurile râului Olt

Apele României și malurile acestora nu ar trebui să arate ca niște gropi de gunoi. România are nevoie de măsuri urgente din partea autorităților publice locale și centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deșeurile care sufocă apele României. De asemenea, este nevoie parteneriate reale între mediul public, privat și societate civilă pentru a putea fi identificate și implementate cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea poluării apelor cu deșeuri.

Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului de ecologizare, desfășurat sâmbătă, 29 august 2020, unde peste 75 de voluntari din județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, s-au mobilizat pentru a curăța deșeurile din zona Defileul Oltului, în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”, inițiat de Act for Tomorrow cu sprijinul Kaufland România.

Peste 200 de saci, însumând 1.500 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, atât de pe malurile râului Olt, cât și de pe apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei. Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, toate se află pe malurile apelor din România.

La începutul lunii iulie în acest an, Președintele Ungariei, János Áder, a transmis o scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis, prin care îi cerea ca România să adopte măsuri urgente pentru a preveni și combate poluarea cu deșeuri a apelor din România, în contextul în care cantități semnificative de deșeuri ajung în apele din Ungaria prin Someș și Tisa.

Evenimentul de ecologizare a Defileului Oltului a fost susținut de numeroși parteneri de la nivel local, județean și național, instituții publice, companii și ONG-uri: Consiliul Județean Vrancea, Hidroelectrica Vâlcea, GreenPoint Management, Sibiu Tourism, ASSV – Asociația SEVEN STEPS Vâlcea, Asociația SMILE, Asociația Studențească INGMED Pitești, Asociația Zâmbete Colorate.

Unii au citit și asta: