De ce este bine să citeşti la orice vârstă. 10 beneficii ale cititului

 

Cititul reprezinta unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care cineva il poate avea. Totusi este trist sa aflam ca majoritatea oamenilor nu sunt initiati in fabuloasa lume a cartilor. Daca esti una dintre persoanele care considera ca nu au nevoie sa citeasca, iata cateva motive pentru care ai putea sa iti formezi un obicei din asta:

1. Cititul reprezinta un proces care iti mentine mintea activa : Pe cand televizorul iti distruge neuronii, cititul te ajuta sa iti folosesti creierul. Citind vei rationaliza si vei descoperi lucruri care nu iti sunt familiare.

2. Cititul iti imbunatateste vocabularul : Iti mai amintesti in scoala primara cand invatai intelesul unui cuvant din context, cititnd intreaga propozitie? Asa se intampla si cand citesti o carte. Cititul reprezinta o provocare, poti invata cuvinte noi pe care mai apoi sa le folosesti in exprimare.

3. Te ajuta sa iti faci o idee despre diverse culturi si locuri din lume : Cum altfel ai putea sa afli informatii despre viata popoarelor din Mexic decat citind? Cititul te introduce in diversitatea etnica a oamenilor, a obiceiurilor si a diverselor stiluri de viata. Devii mult mai constient de diferentele dintre oameni.

4. Iti imbunatateste concentrarea si disciplina : Cititul presupune concentrare. In timpul in care citesti te concentrezi doar asupra acestei activitati. Spre deosebire de reviste, Internet sau emailuri, cartile nu contin alte informatii care sa te distraga, cartile iti spun povesti. Astfel capacitatea ta de concentrare se va imbunatati considerabil.

5. Iti cladeste stima de sine : Cu cat citesti mai mult, cu atat acumulezi mai multe cunostinte. Odata cu asta devii mai increzator iar increderea in tine iti consolideaza stima de sine. Deci este o reactie in lant. Daca ai cunostinte, oamenii apeleaza la tine pentru raspunsuri iar sentimenetele tale fata de propria persoana nu pot fi altfel decat pozitive.

6. Inbunatateste memoria : Multe studii au demonstrat ca daca nu iti folosesti memoria, o pierzi. Cititul te ajuta sa iti folosesti memoria, presupune sa iti amintesti detalii, intamplari, fapte, date, actiuni, teme si personaje.

Citeşte tot pe artaeducatiei.com

________________________________________________________________________________________

Unii au citit și asta:

5 Comentarii

  1. Din punctul meu de vedere lectura este una dintre cele mai benefice activitati. Pe langa faptul ca ne ajuta sa ne deconectam de la stresul zilnic, lectura ne ofera posibilitatea de a ne dezvolta imaginatia si vocabularul.

  2. Sunt de acord ca a citi este o gimnastica excelenta pentru ca un om sa-si exerseze creierul… eu am alta problema (poate pe sistemul: Tara arde si baba se piaptana)… dar alta poza decat cu tipa aia dezbracata si implantata nu ati gasit?!

  3. Un articol bun. Dar ce legatura are acest gen de articol cu poza care-l insoteste? Ar trebui oara sa asociem cititul cu perechea se silicoane a drei din poza?

  4. Da, oricare dintre punctele enumerate reprezinta un motiv pentru ca sa pui burta pe carte sau cartea pe burta, dupa preferinte. As mentiona si:
    7. Iti ordoneaza, ascute si limpezeste mintea. Atunci cand informatia din mintea ta este ordonata, si procesul gandirii, cu analiza, sinteza, generalizarea, concretizarea, abstractizarea, devine mai usor. O minte ordonata va face mai usor conexiuni si va gasi mult mai repede solutii la diverse probleme ivite decat una in care domneste haosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*