10 medici din Calarasi sancţionaţi pentru modul în care au acordat concedii medicale

În perioada 14 iunie- 9 iulie 2010, au fost verificaţi peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical şi un număr de 74 beneficiari de concedii medicale, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Din cele 9410 certificate de concediu medical verificate de către echipele de control, în cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sancţionaţi. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Constanţa (17  medici sancţionaţi), Bacău (15 medici sancţionaţi), Iaşi (13 medici sancţionaţi) şi Călăraşi (10 medici sancţionaţi).

Abaterile  au fost similare cu cele identificate în controalele trecute şi au constat în inexistenţa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri greşite şi certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.

La nivel naţional au fost aplicate furnizorilor de servicii medicale care au încălcat prevederile legale un număr de 53 de amenzi în valoare de 212 000 lei şi peste 50 de avertismente. În judeţele Constanţa şi Călăraşi au fost aplicate cele mai drastice amenzi în valoare de 70 000 lei, respectiv 38 000 de lei.

Începând din luna mai a.c., Ministerul Sănătăţii a modificat sistemul de acordare a concediilor medicale. Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi  dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori,  în afara condiţiilor legale.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a  numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

Unii au citit și asta: