10 tehnici pentru a te concentra mai bine la birou

Cea mai mare capacitate a minții este de a se concentra pe un singur lucru pentru o perioada mai lungă de timp. Concentrare înseamnă atenție, iar dacă îți dorești să îți crești puterea de concentrare e nevoie să îți dezvolți abilitatea de a acordă atenție unui anumit gând, unei sarcini sau unui obiectiv pentru o perioada de timp, fără a lasă distragerile să întrerupă concentrarea.

În opinia psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, odată ce am crescut puterea de concentrare, automat avem mai multă energie și atenție în tot ceea ce facem, încât devine o experiență meditativă.

“Odată ce te poți concentra, fericirea ta crește. De ce? Pentru că lucrezi mai eficient, ești mai productiv și astfel dispare stresul. Fie că e vorba de o discuție cu un client sau rezolvarea unui task la birou, reușești să pui atenție în ceea ce primești și faci, iar mintea ta devine mai ageră, reușind să îți facilitezi muncă”, explică specialistul.

Psihologul Alexandru Pleșea afirmă că sunt cel puțin 10 tehnici simple prin care putem crește puterea de concentrare de la o zi la alta:

1. Pune o floare pe birou, aduci natura lângă tine. “De la copacul lui Buddha – sub care acesta s-a iluminat până la teiul lui Eminescu – la umbra căruia poetul român a fost vizitat de spiritul creator, apropierea de natură a fost mereu bine cunoscută atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Este recomandat să petreci cât mai mult timp în natură, iar atunci când acest lucru nu este posibil, o floare pe birou este un substituent binevenit”, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

2. La fiecare oră, ridică-te cel puțin 10 minute. Limfa trebuie să se miște! Lucrând constant, mintea se obișnuiește cu activitatea pe care o face, iar riscul de neatenție crește. Limfa, de aproximativ 1,5 litri în corp, care stă pe loc și nu se mișcă, produce incapacitatea de curățare naturală a corpului, sistemul imunitar lucrând mai greu.

Totodată, dacă se lucrează mult în fața calculatorului, este de dorit ca o dată pe oră ochii să fie mutați din ecran pe un perete mai îndepărtat sau afară, pe fereastră. Privirea se relaxează cel mai bine cu ochii la natură (sau la planta de pe birou de la nr.1). Acest sistem este învățat încă din școală când ora înseamnă 50 de minute cu 10 minute pauză. Cu toate acestea, puțini sunt cei care profită de acest obicei sănătos”, spune psihologul.

3. Când primești o sarcină, ordoneaz-o în mod corespunzător! “Ordonează sarcinile de muncă alegând pe cele mai dificile la început.Atunci când sarcina e nouă, și nivelul de atenție și de entuziasm este mai mare, de aceea este de preferat să o realizezi în prima parte a zilei, când mintea este odihnită. Sarcinile mai ușoare lasă-le la final, atunci când nivelul de concentrare este mai mic”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

4. Fiecare task este o provocare pentru tine. „Privește fiecare task ca pe o provocare, deoarece potențialul de învățare, inovare, evoluție este din plin chiar și în cele mai banale task-uri, cum sunt cele casnice (ex: spălatul hainelor sau alegerea detergenților din magazin)”, afirmă specialistul.

5. Înainte să pleci la lucru, vizualizează-te concentrat! “Mai demult era recomandat vorbitul în fața oglinzii pentru a-ți urmări gestica, mimica etc. Actorii de hollywood încă practică această metodă pentru a învăța diverse roluri. Același efect îl va avea și vizualizarea concentrată, care mai are un avantaj, și anume că te poți vizualiza pe tine nu doar în prezent ca în fața unei oglinzi, ci și în viitor.

Acest fapt te va ajuta să îți trasezi un drum pentru felul în care dorești să devii. Tot prin vizualizare îți poți face o analiză comparativă între imaginea din prezent și cea din viitor, pentru a conștientiza care sunt elementele pe care pe care ai vrea să le îmbunătățești”, continuă Alexandru Pleșea.

6. Lasă bârfele pentru cei slabi! “A bârfi pe cineva înseamnă a te opri din propria-ți viață, care ar putea fi minunată, pentru a-i judeca pe cei din jurul tău. Trebuie să înțelegi că un astfel de demers te-ar putea face să nu îți atingi întregul tău potențialul uman, sau, în termeni mai populari, a fi constant în „curtea vecinului”: a nu-ți da curs propriului destin sau scop în viață”, explică psihologul.

7. Scrie mesaje de recunoștință atunci când te simți epuizat. Atunci când exprimăm recunoștință, mintea primește un impuls reconfortant, că totul este bine, ceea ce îți va ajuta starea de epuizare. Totodată, sentimentul de gratitudine deschide căi pentru a aduce în viața ta mai multe lucruri bune.

8. Pune-te în folosul altora, dar nu tot timpul! “Este de la sine înțeles că împreună suntem mai puternici și mai înțelepți, ceea ce înseamnă că atât tu te vei pune în folosul altora, dar și alții se vor pune în folosul tău. Asigură-te doar că îți rămâne timp și pentru tine, chiar dacă uneori este greu să refuzi. Totodată, învață să faci lucruri și singur când alții nu îți vor putea fi de ajutor. Făcând lucruri singur, evoluezi foarte mult”, declară psihologul Alexandru Pleșea.

9. Măsoară ce lucrezi, prin rezultatele care vin. Nimănui nu îi plac lăudăroșii, dar munca se măsoară prin rezultate. Un volum de muncă executat corect, în timpul cel mai scurt, va aduce indiscutabil rezultate bune.

10. Depășește fișa postului. “Fișa postului este ceea ce vrea angajatorul de la tine, într-o descriere sumară. Nu te limita doar la ce scrie pe o foaie de hârtie. Depășește-ți atribuțiile, așa vei avea parte de un job mai puțin plictisitor, iar rutina nu se va instala niciodată, deoarece fiecare zi se va transforma într-o aventură, care va fi benefică pentru viitorul tău profesional și individual”, conchide psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

Unii au citit și asta: