12 februarie – 15 martie: Expoziţie DAGARO la Muzeul Municipal Călăraşi

statuie

În perioada 12 februarie – 15 martie, Muzeul Municipal Călăraşi va găzdui expoziţia de sculptură Dagaro – Restituiri. Dagaro este numele de artist al autorului lucrărilor – David Buzgar, un român născut la Sibiu, educat la Timişoara, emigrat în lumea largă şi stabilit în Baleare. Lucrările prezente la Călăraşi prin bunăvoinţa autorului şi a organizatorului pentru România – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, au mai fost expuse începând cu anul 2013 la Castelul Pelişor şi la Muzeul Satului din Bucureşti.

Vernisajul va avea loc în ziua de 12 februarie, ora 12, la Muzeul Municipal Călăraşi, str. 1 Decembrie, nr. 3-5.

 

Expoziţia conţine un număr de 66 de lucrări din care 65 realizate din metal şi piatră şi una din lemn. Criticul de artă Pavel Şuşară îi defineşte cel mai bine munca de creaţie ,, Asamblajele metalice de o ingeniozitate excepţională, juxtapuneri şi suduri de fire metalice, asemenea tehnicii misterioase a damaschinării, creează volume şi suprafeţe de o expresivitate unică, pe care nicio altă tehnică tradiţională nu o poate oferi, iar colajul de materiale, asocierea unor substanţe şi a unor esenţe diferite extind şi resemnifică simbolic limbajul artistic,,. Călărăşenii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia şi eventual să şi cumpere, deoarece lucrările sunt de vânzare.

Mai facem precizarea că, de la deschiderea muzeului şi a expoziţiei de bază din 19 septembrie până la 31 decembrie, au fost organizate 3 expoziţii temporare – Donaţii, Artgeografica, Sărbătoare la muzeu, acestea fiind vizitate de un număr de 1.431 de persoane. În acelaşi interval a fost organizat şi un concurs de creaţie – O, brad … Frumos! care s-a bucurat de participarea a 27 de expozanţi şi a unui număr de 647 de votanţi prezenţi în expoziţia de Pomi de Crăciun. În perioada sărbătorilor de iarnă Primăria Municipiului Călăraşi şi-a primit colindătorii în spaţiul special amenajat al Muzeului Municipal, numărul acestora împreună cu însoţitorii ridicându-se la aproximativ 1.300 de persoane.

”Numărul donatorilor a depăşit cifra de 100, iar cel al obiectelor donate, monede, acte, fotografii, piese de mobilier, cărţi etc, a depăşit cifra de 5.000, lucru care ne bucură având în vedere vremurile în care trăim. Cele de mai sus reprezintă mai mult decât o statistică, dacă ne gândim la faptul că aceşti oameni au ales să vină în centru pentru a vizita sau a participa la aceste acţiuni, reprezintă o certitudine a faptului că acţiunea de înfiinţare a Muzeului Municipal este un lucru necesar, un lucru dorit de cetăţeni şi de administraţia locală deopotrivă” – coordonator Muzeu Municipal Călăraşi, Florin Rădulescu.

Muzeul Municipal Calarasi

Unii au citit și asta: