13 februarie – Ziua Mondială a Radioului

radio

Celebrată la 13 februarie, începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946.

Pentru aniversarea din acest an, UNESCO a propus tema: “Inovație și tineret la radio”, prin care se solicită implicarea tinerilor în acțiunile desfășurate la radio și în același timp susține necesitatea implementării unor noi soluții prin care să poată fi asigurată optim protecția tinerilor jurnaliști care își riscă viața în zonele de conflict și de dezastre.

UNESCO încurajează toate țările să celebreze Ziua Mondială a Radioului prin organizarea de acțiuni în parteneriat cu posturile de radio naționale, regionale și internaționale, organizații neguvernamentale, media și ascultători, pentru a atrage atenția asupra importanței extraordinare a acestui mijloc de comunicare, fără de care mulți oameni nu ar avea acces la informații.

În mesajul transmis pentru acest an de către directorul general al UNESCO, Irina Bokova, se menționează faptul că 2015 este al patrulea an în care celebrarea Zilei Mondiale a Radioului se concentrează asupra situației tinerilor. Cu această ocazie, UNESCO susține și menține ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani, care reprezintă mai mult de jumătate din populația lumii, și subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv social.

Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru o schimbare, fiind un vector de coeziune, educație și cultură. El poate deveni o platformă pentru schimbare, în care tinerii pot să dezbată preocupările lor actuale. S-a constat că posturile de radio au prea puține programe dedicate tinerilor. Această populație tânără nu este reprezentativă în mass-media și s-a observat de cele mai multe ori o excludere socială, economică și democratică a tineretului. De cele mai multe ori îndepărtarea tinerilor se face pornind de la mențiunea lipsei de experiență sau existența uneia mult prea reduse în domeniul în care solicită integrarea.
Citeşte mai mult: http://www.agerpres.ro/

Unii au citit și asta: