160 de tablete pentru elevii Școlii Gimnazile din Unirea, donate de Organizaţia Salvaţi Copiii

În urma apelului urgent făcut de Şcoala Gimnazială din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, unde copiilor provenind din medii vulnerabile nu le este asigurat accesul real la educaţie, Organizaţia Salvaţi Copiii asigură pentru 160 de copii tablete, pe care sunt instalate aplicaţiile necesare participării la cursurile online, precum şi ghiozdane echipate cu materiale didactice.

În condiţiile în care peste 20% dintre unităţile şcolare din România şi-au modificat scenariul iniţial în care au început noul an şcolar, 28% dintre copii şi 43% dintre cadrele didactice nu deţin resursele materiale necesare învăţământului online, arată datele unei anchete Salvaţi Copiii România, realizate în parteneriat cu Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a precizat: “Datele provizorii prelucrate de INS arată că, la începutul acestui an, peste 275.000 de copii cu vârsta învăţământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la şcoală, iar criza pandemică agravează abandonul şcolar. Neparticiparea şcolară are efecte sociale dramatice şi afectează o generaţie întreagă, de aceea am decis să accelerăm dotarea copiilor vulnerabili cu tablete, precum şi sprijinirea şcolilor şi a cadrelor didactice, astfel încât incluziunea educaţională să fie reală. Educaţia copiilor nu poate fi sacrificată, în nicio situaţie!”.

Comuna Unirea este formată din două sate, Unirea şi Oltina şi are o populaţie de 2.500 de locuitori. Fiind o regiune agricolă, principalul venit al locuitorilor provine din munci agricole sezoniere şi din banii trimişi de membrii familiilor care lucrează în străinătate.

La şcoala din comuna Unirea învaţă 160 de elevi, peste jumătate dintre aceştia fiind copii din medii socio-vulnerabile, familii cu o situaţie financiară modestă şi din familii monoparentale, expuşi riscului de abandon şcolar. În anul şcolar 2020/2021 şcoala funcţionează cu un număr de 15 cadre didactice, dintre care opt fac naveta zilnic, aproximativ 30 km.

“Din păcate, această situaţie creată de pandemie a agravat clivajele sociale dintre copii. În şcoala noastră învaţă mulţi elevi care provin din familii monoparentale, cu greutăţi financiare, iar pentru ei şcoala online presupune costuri pe care familiile nu le pot suporta. Mulţi copii fac naveta cu microbuzul până la şcoală, 20 de kilometri zilnici, dar măcar aşa pot participa la ore. Educaţia online e mai restrictivă pentru ei, de aceea sunt importante tabletele de la Salvaţi Copiii”, a spus Liliana Alexandru, directoarea Şcolii Nr. 1 Unirea.

Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat până în prezent 52 de şcoli din judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Suceava, Timiş, Vaslui şi din Bucureşti cu tablete şi ghiozdane pentru elevi, kituri de igienă şi protecţie şi alte materiale necesare, precum şi cursuri de pregătire pentru profesori în vederea asigurării lecţiilor online.

Alte 38 de şcoli au făcut apel la sprijinul Salvaţi Copiii, pentru a asigura acces egal şi nediscriminatoriu la educaţie pentru toţi copiii. Acestea au nevoie de tablete şi alte dispozitive de predare online, măşti şi produse dezinfectante.

Companiile care vor să îşi ofere suportul pot completa contractul de sponsorizare şi trimite la secretariat@salvaticopiii.ro.

Pentru ca situaţiile de excluziune şi discriminare în care au fost puşi copiii vulnerabili în timpul stării de urgenţă să nu se repete odată cu începerea noului an şcolar, Organizaţia Salvaţi Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la internet şi, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a şcolilor.

Unii au citit și asta: