26.000 kilograme de deşeuri strânse şi 7000 de arbori plantaţi de către elevii din Călăraşi şi Zalău

Din noiembrie 2010, liceenii implicaţi în proiectul “ecOprovocarea”, o competiţie educaţională în domeniul protecţiei mediului pentru două licee din Călăraşi şi trei din Zalău concurează pentru marele premiu de 3000 de Euro. Organizatorul ViitorPlus şi partenerul principal TenarisSilcotub au făcut publice rezultatele de până acum.

Licenii au strâns 26.000 kg de deşeuri pentru reciclare (hârtie, carton, PET-uri, electrice/electrocasnice, baterii, mobile, becuri, aluminiu), au plantat 7.000 de arbori, au îngrijit 40.000 de metri pătraţi de spaţiu verde (curăţenie, tăieri de toamnă, plantări, înlăturat buruieni) şi au organizat 60 de evenimente pe tema protecţiei mediului (târguri de resurse, de ştiinţă, campanii de conştientizare).
“Eu sunt absolut impresionată de aceste rezultate şi de munca incredibilă a echipelor de ecOambasadori. Este unul din cele mai grele proiecte la care am lucrat până acum, dar satisfacţiile sunt pe măsură.”, declară Teia Gavrilescu, Preşedinte ViitorPlus.
“ecOprovocarea” este o competiţie educaţionlă din domeniul protecţiei mediului, organizată de ViitorPlus şi finanţată de TenarisSilcotub. Concursul se desfăşoară pe parcursul întregului an şcolar 2010-2011 şi are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practică în diferite activităţi de protecţia mediului. Fiecare liceu este reprezentat de o echipă de ecOambasadori formată din 10 elevi şi 2 profesori, care au trecut printr-o sesiune specială de pregătire susţinută de membrii ViitorPlus.
EcOambasadorii au misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-şi implica şi motiva cât mai mulţi colegi pentru a participa la evenimente, de a implementa mici proiecte de reciclare, de îngrijire a spaţiului verde, de conştientizare a comunităţii privind diferite probleme de mediu etc. Fiecare liceu are la dispoziţie şi un minigrant de 1000 de euro pentru a organiza cât mai bine aceste activităţi.
“Educaţia ecologica reprezintă o componentă nouă a programelor de dezvoltare socială pe care compania le dezvoltă şi le implementează alături de comunităţile din Zalău şi Călăraşi, urmărind promovarea respectului pentru mediul înconjurător şi adoptarea unui comportament orientat spre protejarea si prezervarea acestuia. În contextul în care garantarea şi asigurarea unei moşteniri viabile pentru generaţiile viitoare intră în responsabilitatea şi datoria morală a fiecăruia dintre noi, respectul şi grija faţă de mediu reprezintă cel puţin două condiţii imperios necesare. Segmentul ţintă este constituit din elevii de liceu, dat fiind efectul multiplicator pe care îl poate avea în comunitate prin intermediul profesorilor, prietenilor şi familiilor acestora,” a spus Anca Stănilă, Coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub. “Nu ştiam la ce să ne aşteptăm la început, acest proiect fiind unul inedit în peisajul românesc, însă rezultatele de până acum arată că participanţii sunt pe drumul cel bun şi devin exemple de urmat,” a adăugat ea.

Până acum, peste 2.100 de voluntari au fost convinşi de ecOambasadori să participe la activităţi de protecţia mediului (peste 8.000 de ore de voluntariat), peste 6.000 de persoane din cele 2 oraşe (Zalău şi Călăraşi) au fost informate pe teme de mediu prin materiale educaţionale sau campanii specifice. Activităţile au fost realizate prin parteneriat între cele 5 licee participante şi alte 64 de instituţii şi organizaţii la nivel local.

Pentru fiecare activitate desfăşurată şi pentru rezultatele benefice asupra mediului, liceele obţin puncte. La finalul anului şcolar, liceul cu cele mai multe puncte va câştiga un premiu de 3000 de euro pentru dotarea cu infrastructura necesară.

Unii au citit și asta: