in

78 de cicliști au pedalat în zona Deltei de la Ciocănești Dunăre

WWF-România, alături de Ciclismul Național de Curățenie, au inaugurat 5 circuite de cicloturism în jurul uneia dintre cele mai importante zone naturale protejate din județul Călărași: Ciocănești Dunăre.

Ciocănești Dunăre este una dintre ariile naturale protejate Natura 2000 desemnată de România pentru protejarea speciilor de păsări specifice zonelor umede. În ultimii 10 ani, WWF-România a lucrat împreună cu comunitatea locală pentru a dezvolta o serie de mecanisme care să ajute la obținerea bunăstării, respectând principiile unei vieți durabile.

Sâmbătă, 6 octombrie 20018, în cadrul evenimentului găzduit de comunitatea din Ciocănești, a fost testat unul dintre cele 5 trase de cicloturism care pornesc și se încheie la Ferma piscicolă Ciocănești și de care vă puteți bucura în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție sau de experiență pe două roți.

Evenimentul de sâmbătă, 6 octombrie 2018,  a început cu o prezentare a zonei de către reprezentanții WWF Romania și de către reprezentantul Fermei Piscicole Ciocănești, Marin Hodorogea.

Atât invitații, cât și cicliștii s-au bucurat de brunch-ul pescăresc, de preparate la ceaun: borș de pește,  saramură de pește, dar și de pastramă de berbecuț și pește la grătar.

Programul a fost însuflețit și de dansul tinerilor de la Ansamblul Macii Bărăganului din Ciocănești, coordonat de profesorul Dan Melente.

Traseele propuse în zona Ciocănești Dunăre însumează peste 550 km și sunt concepute pentru a fi biciclete electrice sau cu bicicleta normală într-un interval de 1-3 zile. Ferma reprezinta locul unde puteti imprumuta una dintre cele patru biciclete electrice disponibile si de unde puteti consulta si lua cu tine harta realizata special pentru aceste rute de cicloturism.

De-a lungul acestor trasee veți avea ocazia să admirați peisaje naturale caracteristice zonelor umede, cu lacuri, mlaștini, stuf și ouă de specii de păsări protejate care se petrec în vara în țara noastră. În plus, prin satele pe care leagă aceste trasee veți avea ocazia să întâlniți dulgheri, împletitori, fierari, tâmplari, oameni deosebiți care duc mai departe cramele, în unele locuri, mult dispărute.

Iar dacă ai ajuns în această zonă, ia-ți un răgaz pentru o plimbare pe jos prin mini-delta din vecinătatea fermei. Natura și bogăția speciilor de păsări atrage iubitorii de pasăre din întreaga țară. Ciocănești Dunăre este încă o zonă în care natura are cele mai mari drepturi. Prezența unui număr atât de mare de păsări se datorează atât activității piscicole din zonă (deci accesul la hrană), cât și faptului că în vecinătatea bulgărească există, de asemenea, o arie naturală protejată, Srebarna. Aici veți întâlni negreșit pelicanii comuni și creți, cormoranii mari și mici, rața roșie, cenușii de aramă și de mare și mici mici și egrete. Pe lângă acestea, se văd cu ochiul liber oțet de liceu, cu fețe de alb, lebede, țigănuși și, să nu uităm de minunatul dans nupțial de neratat al corcodeilor.

 

 

Trasele și evenimentul au fost realizate în cadrul proiectului “Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării” (LENA – Economie locală și conservarea naturii în regiunea Dunării) cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Programul Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei – SEE).

Scopul proiectului este de a consolida abordările comune și integrate, precum și politicile în folosul conservării și utilizării durabile a zonelor protejate (Natura 2000) din Dunarea și de pe litoral, care duc la crearea unor noi surse de venit în zonă bazate pe Natura. Aflați mai multe detalii despre proiect accesând site-ul www.interreg-danube.eu/lena.