in

A copia, uneori, nu-i o rusine. In cazul cartelelor de interfon e chiar foarte, foarte bine!

Cartelele de interfon cu cod de bare (optice) si tag-urile de acces (de proximitate sau RFID) fac parte din dotarea standard a majoritatii sistemelor de acces in spatiile colective de locuinte, reprezentand o solutie foarte practica pentru controlarea unei usi si, in acelasi timp, eleganta. Sunt superioare cheilor din punct de vedere al usurintei in utilizare, permitand manipularea caii de acces cu o economie de miscari.

In esenta, sunt brelocuri functionale, care contin un cod unic ce poate fi citit optic sau cu ajutorul frecventei radio, integrate perfect in manunchiul de chei. Ceea ce este foarte bine, fiindca sunt mai usor de pastrat, dar nu intotdeauana OK, deoarece invecinarea cu obiecte metalice in continua miscare lasa, in timp, urme. De asemenea, conteaza foarte mult daca, atunci cand le scapi din mana, acestea cad singure pe asfalt ori sunt trase de toata greutatea cheilor, un impact cu mai mari sanse de a produce daune care sa necesite scoaterea din sertar a copiei cartelei de interfon, daca ai avut inspiratia sa-ti faci una.

Elegant ca un obiect de decor si extrem de folositor

Cartelele de interfon Electra, cele mai raspandite modele din Romania, sunt dreptunghiulare, transparente sau mov, cu codurile de bare la vedere, in timp ce tag-urile pot fi, in general, albastre sau negre, in forma de lacrima. Diferentele dintre cele doua tipuri de chei nu se rezuma, insa, la aspect, mai important fiind modul de functionare. Astfel, tagul de interfon foloseste undele radio pentru citirea codului unic de la mica distanta, de unde si denumirea de tag de proximitate. In schimb, in cazul cartelei, aceasta trebuie introdusa intr-o fanta, unde are loc recunoasterea optica a codului de bare. Din punct de vedere al posibilitatilor de multiplicare, codul unic al tag-ului face ca manopera de copiere sa necesite prezentarea unui tag valid, pe cand o cartela beneficiaza de avantajul ca poate fi reprodusa doar in baza exemplarului prezentat, indiferent de starea in care se afla.

Situatii cand copierea cartelei de interfon nu mai poate fi amanata

Fiecare membru al unei familii care a ajuns la o anume independenta are nevoie de o copie a cheii de interfon sau a tag-ului, pentru a deschide usa de la intrarea in bloc. Sigur ca, in mod curent, un

exemplar se mai paseaza de la unul la altul pentru activitati de rutina, precum mersul la magazin dupa paine sau aruncarea gunoiului, dar in situatiile in care drumurile membrilor familiei nu se intalnesc pe parcursul unei zile, numarul insuficient de cartele sau tag-uri creste gradul de dependenta al celor care n-au fata de cei care au.

Inscrierea copiilor la scoala este unul dintre motivele cele mai intalnite pentru multiplicarea cartelelor de interfon Electra, deoarece foarte multi elevi trebuie sa se descurce singuri in ceea ce priveste intoarcerea acasa. Aceste situatii atrag automat si altele care constituie motiv de vizite la atelierele de lacatuserie, si anume obtinerea unei noi copii in caz de pierdere, fiindca pana sa invete ce-i responsabilitatea, copiii invata sa gaseasca scuze pentru lipsa ei pana si la pastrarea unei chei. De asemenea, este destul de frecventa si problema demagnetizarii cartelei, care nu prea poate fi prevazuta, fiind un risc pentru toti utilizatorii, copii sau adulti.

Asculta-ti cartela de interfon

Toata lumea s-ar lipsi de deranjul de a se deplasa la un centru de copiere a cartelelor de acces, insa daca e musai, cu placere! Acestea nu te intreaba cand e momentul oportun sa se defecteze ori sa se rataceasca, desi uneori iti dau indicii ca ar fi timpul sa la acorzi si lor mai multa atentie. Spre exemplu, functioneaza cu intarziere, citirea greoaie a codului putand necesita insistente si cautarea unei pozitii mai bune.

In mod normal, un tag sau o cartela in stare perfecta nu au nevoie de eforturi deosebite pentru a actiona mecanismul de deschidere a usii. Cand se intampla altfel, transmit, practic, un mesaj, care nu este pentru urechile copiilor ce si-au pierdut cartela in drum spre scoala, si anume ca, uneori, a copia nu-i o rusine. Chiar din contra, in cazul cartelelor de interfon e chiar foarte, foarte bine, fiindca desi sunt confectionate dintr-un plastic special conceput pentru a asigura protectia impotriva diverselor tipuri de socuri, neglijenta proprietarilor pune la grea incercare integritatea si insasi existenta acestor „brelocuri” speciale. Chiar si anumite ticuri, precum cel de a te juca incontinuu cu manunchiul de chei, pot provoca o uzura prematura, care le va transforma in banale obiecte decorative.