A fost inaugurat monumentul istoric Poșta Veche

Săptămâna trecută, Primăria Municipiului Călăraşi, în calitate de beneficiar, a finalizat implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istorica Poșta Veche din municipiul Călărași”, finanţat din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.608.066,80 lei (aprox. 1,6 milioane Euro). Restul valorii reprezintă contracte pentru servicii de dirigenție de șantier, asistență din partea proiectantului, marketing și promovare, informare și publicitate, dotări diverse (IT și mobilier, materiale, etc). În afară de contribuția de 2%, Primăria Călărași a mai cheltuit aproximativ 50.000 lei din bugetul local, pentru achiziția diverselor materiale și a altor dotări care nu au fost eligibile a fi achiziționate prin proiect dar care sunt necesare funcționării Centrului Cultural.

„Astăzi (n.r. 27 mai a.c.) am reuşit să închidem acest proiect, în valoare de 2,52 milioane euro, demarat în 2017, care vizează punerea în valoare a monumentului istoric POŞTA VECHE, în vederea creșterii atractivităţii turistice în municipiul nostru și în judeţul Călărași, redând circuitului turistic patrimoniul cultural reabilitat, reprezentat de acest edificiu, dovadă a identităţii culturale locale. Centrul oferă un spaţiu inedit în care sunt prezentate informaţii privind istoria locurilor și oamenilor, oferă oportunităţi pentru dobândirea și dezvoltarea abilităţilor practice, participarea la activităţi în cele 5 ateliere. Este un proiect pe care și l-a dorit Primăria Călărași, a durat, dar merită, și de astăzi punem această “bijuterie” la dispoziţia călărășenilor, cu precădere a copiilor care-şi pot dezvolta abilităţile în cele 5 ateliere.”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce cu ocazia inaugurării acestui obiectiv cultural.

Clădirea, construită la sfârșitul sec. XIX este monument istoric, de clasă A, inclus în lista monumentelor istorice. Realizarea acestei investiții locale va genera un impact regional și chiar
național, prin punerea în valoare rezultată din atribuirea destinației de Centru Cultural.

Unii au citit și asta: