in

Aderarea României la UE: un câștig cert pentru agricultură

În cea de-a doua zi de Paște, pe 25 aprilie, s-au împlinit 17 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Eforturile noastre politice, începute în 1993 prin Semnarea Acordului de Asociere și finalizate la 1 ianuarie 2007, prin oficializarea statutului de membru cu drepturi depline, au meritat fără doar și poate.

Opțiunea europeană a fost o alegere politică strategică. Beneficiile economice sunt clare și nu pot fi contestate, pentru că se bazează pe cifre, nu pe impresii sau opinii subiective. Mă voi referi doar la domeniul meu de expertiză: agricultura.

Mi-am construit cariera profesională în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Tocmai de aceea știu câte eforturi s-au făcut pentru ca România să-și diversifice domeniile de intervenție și să reușească să absoarbă cât mai multe dintre subvențiile provenite din fonduri europene.
La sfârșitul anului 2021, puțin peste 3 miliarde de euro au fost inserați doar în agricultura românească, din bugetul UE. Suma reprezintă și plăți directe către agricultori și investiții directe.

Dacă mă refer doar la județul pe care-l reprezint, Călărași, în același an, din Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală au intrat peste 70 de milioane de euro. De acești bani beneficiază crescătorii de animale, agricultura ecologică, culturile, terenurile agricole și alte tipuri fermieri care se încadrează în schemele de ajutor.
Este evident că în relațiile României cu UE nu totul este perfect, dar totul este perfectibil. De aceea, trebuie să continuăm să absorbim cât mai mulți bani europeni în Călărași pentru agricultură! Să dezvoltăm și să modernizăm cât mai mult investițiile fermierilor noștri!
Ambele sunt obiective realiste pe care nu avem voie să le ratăm. Bugetul UE este un pilon extraordinar pentru agricultura românească și trebuie să beneficiem cât mai mult de această oportunitate.

DEPUTAT PSD
Constantin BÎRCĂ

La zi: 27 aprilie – curiozităţi, aniversări

Creșterea animalelor: Fermierii primesc ajutor. Până când se depun cererile