Află ce plante de apartament îți pot îmbunătăți sănătatea

In timp ce beneficiile plantelor in cadrul alimentatiei au fost indelung studiate si promovate, iata ca exista studii care arata ca plantele iti pot imbunatati sanatatea, doar prin faptul ca se afla in locuinta ta.

Un experiment realizat de NASA a aratat ca anumite plante de apartament pot imbunatati calitatea aerului din locuinta prin absorbirea unor substante chimice, precum benzenul si formaldehida, actionand ca niste filtre naturale.

Un alt studiu a demonstrat ca un mediu in care se afla plante poate ajuta la reducerea stresului si reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, raporteaza revista Time.

Iata o lista de 10 plante de interior foarte benefice, care imbunatatesc calitatea aerului din locuinta.

1. Iedera diavolului (Epipremnum aureum)

Denumita popular iedera diavolului, aceasta planta este originara din Insulele Solomon, dar poate fi gasita in intreaga lume. Este vesnic verde, cu frunze in forma de inima, marmorate in nuante de galben si alb, fiind vanduta, de obicei, in cosuri decorative de agatat. Este recomandat sa o pastrezi langa fereastra, dar ferita de lumina directa a soarelui.

Este una dintre cele mai populare plante de interior, nu doar pentru ca este foarte estetica, ci si pentru ca este extrem de usor de ingrijit. Cel mai important beneficiu al iederei diavolului ramane, insa, faptul ca este eficienta in curatarea aerului de poluanti precum: benzenul, tricloretilenul, xilenul si formaldehida.

2. Crinul pacii (Spathiphyllum)

Denumita adesea crinul pacii, aceasta planta vesnic verde si frumoasa este considerata usor de intretinut, chiar si pentru cei care nu au niciun fel de experienta in domeniu. Spathiphyllum necesita foarte putina lumina sau apa pentru a ramane sanatoasa, avantaje care fac ca aceasta planta de interior sa se bucure de multa popularitate.

De fapt, Spathiphyllum nu ar trebui niciodata sa fie pusa in lumina directa a soarelui, deoarece razele sale pot duce la arderea frunzelor. Aceasta planta se adapteaza la fel de bine si afara, pe terenul din jurul casei, in special in zonele in care iarba nu creste din cauza umbrei.

Analiza NASA a plantelor de interior a aratat ca Spathiphyllum a fost cea mai eficienta la indepartarea compusilor organici volatili din aer, incluzand formaldehida, tricloretilena si benzenul. Pur si simplu, pune aceasta planta intr-un colt intunecat, da-i apa o data pe saptamana si aceasta va ajuta la purificarea aerului din camera.

3. Iedera englezeasca (Hedera helix)

Denumita iedera englezeasca sau iedera europeana, Hedera helix este o alta planta populara, care ajuta la filtrarea toxinelor din aer. Potrivit studiului realizat de NASA, iedera englezeasca este eficienta in curatarea aerului de benzen, formaldehida, xilen si toluen. In plus, alte studii au aratat ca iedera englezeasca ajuta, de asemenea, la reducerea mucegaiului in casa ta.

Aceasta vita de vie cataratoare este extrem de populara ca planta de exterior, urcandu-se pe garduri si cladiri, carora le da acel aspect rustic si vechi. Pentru ca nu necesita nici un fel de ingrijire, iedera englezeasca a devenit foarte iubita de-a lungul anilor.

Totusi, datorita raspandirii agresive, horticultorii spun ca ar trebui sa eziti sa o folosesti in exterior, putand fi pastrata doar ca planta de interior. Acest lucru o impiedica sa invadeze alte plante din jurul casei si are avantajul suplimentar de a purifica aerul in locuinta.

Ingrijirea iederei este relativ usoara. Pastreaza-o la o temperatura constanta, ofera-i lumina si apa din belsug si un sol bine afanat.

4. Crizantema (Chrysanthemum morifolium)

Crizantemele, numite si tufanele, dumitrite sau margarete de toamna, sunt un gen de flori (Chrysanthemum) format din aproximativ 30 de specii de plante perene, originar din Asia si Europa de nord-est.

Spre deosebire de crinul pacii, aceasta planta iubeste lumina directa a soarelui si necesita o cantitate medie de apa. Cu ingrijirea potrivita si un sol corespunzator, Chrysanthemum morifolium va incepe sa produca o multime de flori frumoase de diferite culori. Aceste flori nu numai ca ajuta la decorarea camerei, ci contribuie la curatarea aerului de multe substante nocive prezente in casa ta, precum: formaldehida, xilen, amoniac, benzen, toluen si tricloretilena.

Citește mai mult: viataverdeviu.ro

Unii au citit și asta: