Agricultură | S-a încheiat prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă

apiaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat vineri, 15 mai 2009, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Astfel, în intervalul 2 martie – 15 mai 2009, au fost depuse 1.086.351 cereri, pentru o suprafaţă de 9.286.390 hectare, fiind înregistrată o creştere cu circa 36.000 de cereri şi cu peste 560.000 hectare faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe cereri au fost depuse în judeţele Dolj (58.806 cereri), Suceava (54.552 cereri) şi Olt (49.255 cereri).

Menţionăm că fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafaţă, dar pentru cererile depuse în perioada 16 mai – 9 iunie vor fi percepute penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. De asemenea, cererile care vor fi depuse după data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul plăţii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul. Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Unii au citit și asta:

1 Comentariu

  1. Infiintata in 1993, cu capital privat romanesc RURIS este producator de motoutilaje ce acopera o gama intreaga de lucrari necesare in microagricultura: motoferastraie, motocultoare, motocositori, masini de tuns gazon, motopompe, generatoare de curent, atomizoare . Motooul nostru “EFORT MIC, ROADE BOGATE” ne-a condus la realizarea unor produse cu fiabilitate mare, productivitate ridicata si usor de manevrat. Desi avem parteneri care ne reprezinta intr-un numar important de judete, obiectivul nostru este sa extindem gradul de acoperire al produselor RURIS, la nivel national. Cu fiecare an, marim nomenclatorul de produse astfel incat sa acoperim intrega gama de utilaje necesare in orice gospodarie. Experienta in domeniu de peste 15 ani, cat si reteaua de unitati service autorizate, garanteaza clientilor nostri calitatea produselor si serviciilor oferite de catre RURIS.

    Contact: SC RURIS IMPEX SRL, Craiova, tel: 0351.46.46.32, http://www.ruris.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*