Urmare a acţiunilor desfăşurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), a măsurilor de localizare a apelurilor şi de trimitere de SMS-uri către apelanţii abuzivi, a scazut numărul de apeluri false, precizează şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Călăraşi, Col.ing. Petre Gheorghe.
Actiunile de popularizare a utilităţii şi a modului de folosire a numărului 112 vor continua pentru ca toată lumea să ştie când şi în ce condiţii poate să sune la 112, astfel incât, Ambulanţa, Poliţia, Pompierii, SMURD şi Jandarmeria să poată interveni rapid şi eficient acolo unde cetaţenii au nevoie cu adevarat.
Suprasolicitarea liniilor telefonice cu apeluri false sau care nu sunt urgenţe are efecte negative asupra operativităţii în preluarea cazurilor reale de urgenţă şi asupra intervenţiei rapide a echipajelor Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor, SMURD sau a Jandarmeriei.
Sistemul Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112 a fost introdus în România în luna martie 2005 şi are ca obiectiv salvarea vieţii, protejarea sănătăţii, a proprietăţii şi a mediului.
Numărul Unic de Urgenţă 112, este valabil în toată Uniunea Europeană, poate fi apelat gratuit, la orice oră din zi şi din noapte, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă.
Toate convorbirile făcute prin Sistemul de urgenţă 112 sunt înregistrate şi se păstrează în baza de date timp de 10 ani. Identificarea numărului şi localizarea celui care sună la 112 se face automat. Sistemul permite decodificarea numerelor ascunse.
Apelurile false sau abuzive se pedepsesc cu amendă de la 500 la 1000 de lei.
Centrul pentru Politici de Sănătate, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Călăraşi au organizat în ziua de 02 iunie 2009, la sediul Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Călăraşi, o acţiune cu participarea elevilor din Şcoala cu clasele I-VIII Mircea Vodă.
Activitatea face parte din “Săptămâna responsabilităţii civice”, sens în care elevii au fost informaţi despre importanţa, utilitatea şi folosirea corectă a Numărului Unic de Urgenţă 112. Elevilor le-au fost distribuite materiale de educare-informare, li s-au prezentat noţiuni despre funcţionarea Sistemului 112, istoricul, sancţiuni şi alte informaţii de interes public general despre 112.
A fost prezentată statistica apelurilor la 112 Călăraşi pe 2009, evidenţiindu-se faptul că, urmare a acţiunilor de educare-informare şi măsurilor de localizare a apelurilor şi de trimitere de SMS-uri către apelanţii abuzivi, numărul total de apeluri s-a diminuat prin reducerea procentajului de apeluri false.