in

Anul de criză 2009 cu cheltuieli ale guvernului Boc mai mari decât în 2008

Tariceanu AntonescuFostul premier Călin Popescu Tăriceanu declară că guvernul PDL-PSD a cheltuit în 2009, un an de criză economică, mai mult decât a făcut-o guvernul PNL-UDMR, anul trecut.

Tăriceanu susţine că România are nevoie pentru anul 2010 de un buget de dreapta, dar nu unul făcut de PSD sau PDL.

„Timp de un an, românilor li s-au băgat pe gât tot felul de false imperative. Li s-a spus că fără respectivii paşi nu vor fi bani pentru a-şi primi salariile şi pensiile sau îşi vor pierde locurile de muncă. Acum, după aproape un an, putem să tragem linie. Este clar că România a tras un loz necâştigător“, a arătat Tăriceanu. El a amintit, în acest sens, de noile impozite şi taxe, dar şi de majorarea celor existente.

„Efectul a fost simţit pe propria piele de către români.

Peste 100.000 de firme şi-au închis porţile şi sute de mii de români şi-au pierdut locul de muncă. Numai în acest an, am plătit un miliard de euro dobânda la împrumuturile pe care le-am făcut“, susţine fostul prim-ministru. „Ultimul an a reprezentat eşecul strategiei puse în aplicare împreună de PSD şi PDL: traiul pe datorie. Culmea, în an de criză, guvernul PSD-PDL a reuşit să cheltuiască cu 10% mai mult decât guvernul liberal în 2008. Asta nu i-a împiedicat pe cei de la PSD şi PDL să le ceară românilor să strângă cureaua, în timp ce Guvernul arunca cu bani pe scene de 70.000 de euro sau contracte de publicitate de milioane de euro“, a remarcat liderul liberal.

Tăriceanu crede că singura şansă este ca România să aibă  un buget de dreapta, bazat pe scăderea impozitelor şi taxelor şi pe un program agresiv de investiţii.

“ PNL va veni în Parlament cu un proiect de Buget de dreapta, bazat pe investiţii şi scăderea taxelor. Nu este însă îndeajuns. România are nevoie de un Preşedinte care să nu încerce să impună un guvern cu aceleaşi program falimentar.

Esenţa votului din 22 noiembrie este ca România să aleagă un Preşedinte de dreapta care să îsi asume un program de relansare economică şi nu un Preşedinte populist, care are un singur program: traiul pe datorie” este de parerea Tariceanu.