Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) repartizează Centrelor Judeţene APIA, marţi, 13 octombrie 2009, suma de aproximativ 19,7 milioane lei, fonduri de la bugetul de stat destinate sectorului vegetal, informează Serviciul de comunicare şi promovare programe.
Astfel, suma de 14,1 milioane de lei reprezintă fonduri destinate sectorului legume-fructe. Potrivit Ordinului MADR 850/2006, anexa H, sprijinul financiar se acordă pentru legume produse în sere încălzite (cuantum 600 lei/tonă) şi ciuperci de cultură produse în spaţii climatizate (800 lei/tonă), pentru legume şi fructe destinate prelucrării industriale, respectiv pentru achiziţionarea de ambalaje pentru livrarea legumelor şi fructelor în stare proaspătă. Ajutorul financiar se mai acordă şi pentru susţinerea energiei termice şi electrice pentru culturile realizate în sere şi solarii încălzite.
De asemenea, suma de aproximativ 4,5 milioane de lei reprezintă fonduri pentru sectorul viticol. Potrivit Ordinului MADR 850/2006, anexa J, sprijinul financiar se acordă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile viticole pe rod şi tinere cu soiuri nobile pentru strugurii de masă şi vin, inclusiv pentru vinuri cu denumire de origine controlată.
Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt producătorii agricoli, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care deţin şi/sau exploatează suprafeţe cultivate cu viţă de vie şi/sau produc vinuri cu denumire de origine controlată, individual sau în formă de asociere. Cuantumul sprijinului financiar este de 500 de lei pentru un hectar.
Tot pentru sectorul viticol, APIA acordă sprijin financiar pentru certificarea cantităţilor de vin cu denumire de origine controlată şi pentru achiziţionarea însemnelor de certificare a acestei categorii de calitate. Cuantumul sprijinului financiar este de 12 lei/hectolitru.
APIA a mai repartizat Centrelor Judeţene suma de 1.062.210 lei, pentru producţia de plante medicinale şi aromatice destinată comercializării. Precizăm că, pentru culturile de la care se utilizează sămânţa, sprijinul financiar este de 600 lei/tonă, iar pentru culturile de la care se utilizează planta întreagă şi/ sau rădăcina, cuantumul este de 800 lei/tonă.