in

Atelier de încondeiat ouă, la Muzeul Dunării de Jos

În perioada 3-7 aprilie 2023, Muzeul Dunării de Jos Călărași organizează Atelierul demonstrativ de încondeiat ouă.

Locul de desfășurare al atelierului de lucru este Secția de Etnografie și Artă populară, situată la parterul blocului Arcadia, din strada 1 Decembrie 1918.
Persoanele interesate să participe la atelier, sunt așteptate să se înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0746051267.
Persoana de contact este Virginia Oană.
Taxa de participare: 2 lei/persoană.

Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată cu precădere în zona Bucovinei, în Banat și în Oltenia.
Acest meșteșug a fost transmis de la o generație la alta, de la mamă la fiică și reprezintă o mărturie vie că datinile, credințele și obiceiurile pascale, definesc, alături de alte valori ale culturii spirituale una din particularitățile poporului român.
Întâlnirea la muzeu va fi un prilej de relaxare, de realizare a unor creații originale și totodată de aflarea unor povești legate de acest obicei.

De asemenea, participanții pot achiziționa ouă încondeiate de la standul cu vânzare, lucrate de doamnele bucovinence din Paltinu, acolo unde se încondeiază ouă tradiţionale şi ouă cu ceară în relief, cunoscute şi sub denumirea de ouă comerciale sau ouă cu bobiţe.