Autorii jafului de la Bijuteria din Calarasi au fost trimişi în judecată

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

– ŞABAN RIZA, NICOLAE MARIUS, IAŞAR CETIN, CRISTEA CRISTEA, zis „Guluş”, (primii trei în stare de arest preventiv), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tâlhărie;

– BĂRBAT GHEORGHE, CHIRIAC LEONTE, zis „Seringă”, şi PETRE VASILE TUDOR, zis „Gogomanu”, toţi în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la tâlhărie;

– GHEORGHE SILVIU (în stare de arest preventiv), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la tâlhărie şi conducerea pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană căreia i-a fost suspendat exercitarea dreptului de a conduce autoturisme.

La data de 14.09.2009, organele de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi au fost sesizate telefonic cu privire la faptul că patru autori necunoscuţi, mascaţi şi înarmaţi cu pistoale şi obiecte contondente, au pătruns în incinta unui magazin de bijuterii situat în oraşul Călăraşi, unde l-au ameninţat pe vânzător şi au sustras bijuterii de aur, părăsind locul faptei cu un autoturism BMW, condus de o altă persoană necunoscută, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Din probele administrate în cauză, în cursul urmăririi penale, a rezultat faptul că persoanele care au pătruns în incinta magazinului în scop de jaf au fost inculpaţii Şaban Riza, Nicolae Marius, Cristea Cristea şi Iaşar Cetin, care, în baza unei înţelegeri prealabile cu ceilalţi inculpaţi, au plănuit această acţiune infracţională. Jaful s-a soldat cu sustragerea a 8 kg de aur care a fost vândut după circa trei zile contra sumei de 56.000 euro, sumă care a fost împărţită între inculpaţi. Totodată, a mai reieşit faptul că inculpatul Gheorghe Silviu s-a aflat la volanul autoturismului folosit la săvârşirea faptei.

În timpul jafului, atacatorii au întâmpinat rezistenţă din partea unor persoane aflate în magazin (un vânzător şi un administrator), fapt ce a dus la rănirea părţii vătămate C.G. Pentru a opri atacurile violente ale autorilor jafului, administratorul societăţii, partea vătămată P.A., a luat din birou o puşcă de vânătoare pe care o deţinea legal, somându-i pe aceştia cu scopul de a-i opri, ulterior făcând uz de armă, ceea ce a condus la rănirea a doi dintre inculpaţi. Luaţi prin surprindere de această atitudine, autorii jafului s-au retras spre uşa de acces a magazinului.

Cercetările au mai relevat faptul că inculpaţii aveau o disciplină internă, reguli de comportare şi o ierarhie bine stabilită, între aceştia intervenind un consens neechivoc privind scopul asocierii lor. Cât priveşte activitatea infracţională a celorlalţi trei inculpaţi s-a mai stabilit că aceştia au participat atât la organizarea jafului, cât şi la valorificarea produsului infracţiunii, respectiv a celor 8 kg de aur sustras.

Evenimentele descrise au creat un climat de insecuritate socială, de nelinişte şi indignare din partea opiniei publice, cu ecou în rândurile mass-media, atât la nivel local, cât şi naţional.

Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Tribunalului Călăraşi.

Unii au citit și asta: