Un călărăşean povesteşte cum i-a fost repusă la loc mâna smulsă într-un accident

Bărbatul din Călăraşi căruia i-a fost desprinsă mâna de trup în urma unui accident de muncă este pe cale să-şi revină după o operaţie complicată, la Bucureşti, în urma căreia mâna i-a fost „lipită” la loc.

În urmă cu o lună şi jumătate, lui Mihai Stoian, angajat la Prefab, i-a fost prinsă mâna la o bandă rulantă, într-un moment de neatenţie. Stăpânirea de sine şi priceperea medicilor de la Călăraşi care au ştiut cum să-i conserve mâna astfel încât medicii de la Bucureşti să i-o poată pune la loc.

Astăzi, România Liberă spune întreaga poveste a bărbatului din Călăraşi căruia i-a fost pusă mâna la loc:

După ce a suferit o intervenţie de replantare a mâinii stângi, Mihai Stoian (38 de ani) speră ca la sfârşitul anului viitor să se reîntoarcă printre colegii de muncă

Pe 7 septembrie, Mihai Stoian (38 de ani) s-a dus ca în fiecare dimineaţă la muncă, la serviciul său din Călăraşi. Se schimbase de blugi şi de tricou, îşi trăsese pe el salopeta şi îşi băuse cafeaua de la automat. „Lucram la o fabrică de materiale de construcţii şi trebuia să supraveghez o bandă rulantă. La un moment dat m-am aşezat pe un morman de nisip, care s-a surpat şi din instinct am încercat să mă sprijin de ceva. Un tambur care circula pe bandă mi-a prins mâna şi asta fost tot”, spune bărbatul, apoi face o pauză şi încearcă să îşi mişte câteva dintre degetele operate. În urmă cu o lună, medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca i-au replantat mâna stânga, ce îi fusese smulsă, printr-o intervenţie care a durat 12 ore.

Am înfăşurat mâna într-un tricou

Dacă Mihai ar fi strigat, nici un muncitor din fabrică nu l-ar fi auzit, din cauza zgomotului, iar dacă ar fi încercat să oprească banda ar fi fost imposibil, aşa că tot ce îi mai rămăsese de făcut a fost să îşi recupereze mâna de sub tambur. „După câteva minute am reuşit să mă desprind. Dacă rola ar fi avut o forţă mai mare, nu aş fi reuşit să scot mâna”, spune el.
În tot acest timp Mihai nu îşi aminteşte să fi simţit o durere puternică. „Nu ştiu ce secreta organismul în acel moment, dar nu simţeam atât de intens durerea”, spune el.
Căutând pe cineva care să îl ajute, Mihai a ieşit în curtea instituţiei, unde l-a găsit pe Dan, un coleg mai tânăr. „Un copil de 20 de ani… L-am strigat, iar când m-a văzut s-a îngălbenit la faţă. I-am zis să fie calm şi l-am rugat să îmi aducă un garou. Între timp mi-am înfăşurat mâna rănită într-un tricou”, reface el firul evenimentelor.

Transportat cu un elicopter SMURD

Cu o maşină de la fabrică, bărbatul a ajuns în cele din urmă la Spitalul din Călăraşi, unde medicii i-au acordat primul ajutor. I-au curăţat mâna care se mai ţinea într-o venă, i-au învelit-o şi au pus-o apoi în atmosferă de gheaţă cu apă. Foarte rapid, a venit şi un elicopter SMURD, care l-a transportat direct la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
„Accidentul a avut loc pe la 8.00, iar la 11.00 eram la Floreasca. Mai departe nu mai ştiu. După operaţie mai mult am dormit decât am fost treaz”, mărturiseşte el.

Unii au citit și asta: