Bătrâni înşelaţi de escroci în jud. Calarasi

În ultima perioadă de timp, pe raza comunelor judeţului Călăraşi au avut loc o serie de infracţiuni contra patrimoniului, cărora le-au căzut victime persoanele în vârstă, comise prin câştigarea încrederii victimelor şi profitarea de neatenţia acestora, anunţă Biroul de Presă al IPJ Călăraşi.
Bătrânii sunt ţintele preferate ale infractorilor, întrucât de multe ori locuiesc singuri, acceptă mai uşor să intre în discuţii cu străinii, sunt mai uşor de convins şi au nevoie de ajutor. În comiterea acestui gen de infracţiuni, hoţii dau dovadă de multă imaginaţie, invocând diferite pretexte prin care intră în legătură cu victima şi speculează orice slăbiciune sau moment de neatenţie al interlocutorului.
În mediul rural, ei acţionează în general spontan, în baza presupunerii că victima trebuie să aibă bani strânşi undeva, în locuinţă. Infractorii se dau drept cunoştinţe ale rudelor părţii vătămate, cu care declară că au încheiat un acord în urma căruia infractorii trebuie să primească o sumă de bani în schimbul predării unui bun, acest bun având de fapt o valoare mult sub cea achitată;
Făptuitorii se dau drept persoane care prestează servicii la domiciliul clientului pentru sume modice (ex: montează burlane), urmând  ca la final să ceară o sumă mult mai mare decât cea convenită iniţial; au fost cazuri când s-a recurs chiar la violenţă pentru obţinerea acestor sume de bani;
De asemenea, făptuitorii se dau drept persoane care au suferit un accident şi au nevoie urgent de o sumă de bani româneşti pentru care predau la schimb o sumă mai mare de bani străini, însă în momentul când se înmânează teancul de bani, acesta conţine hârtii fără valoare;
Nu în ultimul rând, au fost situaţii când infractorii au pretins că sunt angajaţi ai unor companii de curent, gaz, apa etc. şi solicită bani ca avans pentru prestarea unor servicii sau pentru plata facturii  etc.
Multe dintre modurile de operare folosite de infractori au la bază un avantaj aparent, de care victimele urmau să beneficieze. În realitate însă, bătrânii au devenit victime ale infracţiunilor de înşelăciune, tâlhărie, furt, violare de domiciliu.
Pentru prevenirea acestui gen de infracţiuni,
poliţiştii recomandă :
– Nu aveţi încredere în persoanele necunoscute care sunt îmbrăcate elegant şi care încearcă să vă convingă de bunele lor intenţii cu privire la eventuale sume de bani!
– Manifestaţi prudenţă sporită faţă de necunoscuţii care vă abordează invocând diverse pretexte (vând sau cumpără diferite mărfuri, persoane care cer un pahar cu apă etc.), întrucât aceştia pot profita de neatenţia dumneavoastră, riscând astfel să deveniţi victima unei infracţiuni!
– Nu daţi curs ofertelor celor care afirmă că prestează servicii la domiciliu pentru sume mici, întrucât aceştia vă vor cunoaşte curtea şi locuinţa expunându-vă riscului de a deveni victima unei infracţiuni!
– Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită!
Ce trebuie să cunoaşteţi/în cazul în care deveniţi victima unei astfel de infracţiuni ?
· SUNAŢI DE URGENŢĂ LA 112 ;
· câţi suspecţi erau ;
· ce au făcut ;
· ce au spus ;
· ce au luat ;
· în ce direcţie au plecat ;
· cum arătau suspecţii ;
· dacă aveau maşină ( eventual culoare, număr) ;
· dacă au existat martori la incident ;
· alte informaţii pe care le consideraţi utile .
Poliţiştii desfăşoară intens activităţi specifice pentru identificarea acestor infractori, tragerea lor la răspundere penală pentru faptele comise, recuperarea prejudiciilor cauzate şi stoparea acestui fenomen ce a luat amploare în mediul rural şi în special, în rândul persoanelor vârstnice.

Unii au citit și asta: