BCS : Crin Antonescu a urcat pe locul II

Crin Antonescu sondaj de opinieCel mai nou sondaj BCS confirma cresterea lui Crin Antonescu. La intrebarea privind intentia de vot, conduce Traian Basescu cu 31,3%, urmat de Crin Antonescu, cu 23,8%. Pe locul trei se afla Mircea Geoana, cu 21,9%, iar al patrulea este Sorin Oprescu, cu 10,4%. Potrivit cercetarii, la vot vor veni cca 52% dintre romani.

Explicatia cresterii in sondaje pentru Crin Antonescu este data de surpriza propunerii pentru postul de premier. Antonescu l-a impus imagologic pe Klaus Iohannis, un primar cu reputatie buna, nepatat de politica de la Bucuresti si confirmat de realegerea sa repetata in fruntea Sibiului, cu peste 80% din voturi. Iohannis este, la fel ca si Crin Antonescu, un om de dreapta, care considera ca solutia pentru iesirea din criza este schimbarea totala a modului in care se guverneaza. Filosofia celor doi este cea a unor taxe reduse si a unui sprijin mai mare pentru economie, pentru ca doar astfel locurile de munca sunt in siguranta.

Atmosfera, inainte de campanie, este una marcata de dorinta de schimbare, cata vreme doar 13% dintre romani cred ca directia actuala este buna. De altfel, sondajul BCS arata clar ca guvernarea Boc este considerata proasta, iar Traian Basescu este principalul vinovat pentru esecul guvernarii.

In ce priveste atributele principale ale cadidatilor la presedintie, s-au remarcat cateva concluzii interesante. De exemplu, Crin Antonescu este cel mai putin corupt dintre candidati, in timp ca Traian Basescu este cel mai corupt.

Pentru functia de presedinte, doar 1,1% dintre romani cred ca Antonescu nu ar fi potrivit. In fine, ca element de culoare, Crin Antonescu este vazut ca fiind cel mai frumos candidat, iar Traian Basescu este vazut ca cel mai urat.

Sondajul BCS a fost realizat pana pe data de 19 octombrie, pe 1200 de subiecti si cu o marja de eroare de 2,9%, si comandat de o companie din Statele Unite.

Pentru efectuarea activitatilor de cercetare BCS dispune de una din cele mai performante retele de operatori de interviu din tara, a carei instruire si verificare a inceput in urma cu 13 ani cu ocazia celor aproximativ 100 de sondaje coordonate in cadrul Centrului Independent de Studii Sociale si Sondaje – CIS.

Aceasta retea cuprinde cu precadere profesori si studenti din scolile, liceele si facultatile din peste 100 de localitati urbane si rurale din tara, beneficiind astfel de una din cele mai mari dispersii teritoriale. Numarul operatorilor variaza de la o cercetare la alta, BCS folosind in unele anchete peste 150 de colaboratori. Acesti operatori au participat si la efectuarea sondajelor altor institute cu prestigiu, precum Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – ICCV, Research Group – RG, etc.

Unii au citit și asta:

4 Comentarii

 1. Atat Crin cat si Johannis sunt oameni onesti si de asta e nevoie pentru a mai face o incercare de a iesi din mizeria in care sta Romania.

  din pacate pana acum tot vedem cum sunt incurajate nemunca/lenevia, lipsa de corectitudine si de cuvant, smecheria si mica ciupeala!

  Apropo de incurajarea nemuncii — dupa ce ca statul (adica noi toti…astia de platim impozite) incurajeaza oamenii sa stea in somaj, il aud acum pe Basescu cu propunerea sa mai dam 3 luni in plus ajutorul banesc. Chiar daca recunosc ca nu sunt un om de stanga, inteleg si sunt de acord cu solidaritatea cu cei in nevoie, deci de principiu as fi de acord cu aceasta extindere a duratei, care in fapt inseamna cheltuieli mai mari la buget. Cu ce nu pot fi insa de acord este sistemul de acordare a ajutorului de somaj — cat timp exista locuri de munca libere pe piata TREBUIE sa-l oblig pe somer sa le acceseze, indiferent ca sunt sub pregatirea sa profesionala (adica chiar daca a terminat o facultate, daca e liber post de vanzator sa mearga sa dea concurs)!=> daca nu accepta postul sau nu merge la concursuri SA NU MAI primeasca somaj.

  Nu ma poate convinge nimeni ca cineva care are o pregatire profesionala (si nu doar o diploma care sa ateste asta) nu isi gaseste de munca. Peste tot e o competitie, iar daca esti pregatit nu ai cum sa nu reusesti! Poate ca sunt angajatori care nu angajeaza strict pe criterii profesionale, dar nu trebuie generalizat! Cei care nu sunt de acord cu mine sa se gandeasca la urmatorul scenariu: ai o afacere mica si bugetul iti permite sa angajezi 2 oameni la sapa — o sa angajezi 2 prieteni sau rude care sunt lenesi sau 2 care sunt harnici?…

 2. Domnule Mihai, e drept ca ceea ce PROPUNE dl.Basescu e o incurajare a nemuncii, ceea ce s-a cam facut din ’90 incoace. Pe de alta parte, NU POTI SA OBLIGI un somer sa mearga sa munceasca zi-lumina pe salariul minim pe economie! Caci si asta e o mare problema- majoritatea “locurilor de munca” oferite sunt prost platite, iar conditiile sunt destul de grele…

 3. Gigisor, cum adica nu poti obliga un somer sa munceasca zi lumina pt salariul minim pe economie?! Dar cei care deja fac asta sant cumva mai prosti? Adica somerul poate sta degeaba si sa primesca ajutor de somaj din banii platiti de fraierii care muncesc? Nu prea inteleg rationamentul asta.

 4. Pt Gigisor: poate nu m-am facut inteles, dar parerea mea este ca trebuie sa-l oblig pe somer sa mearga spre acele locuri de munca vacante inclusiv la salariu minim. E liber sa nu le accepte, dar daca tine nasul pe sus de ce trebuie sa platim noi toti? doar pentru ca dansul are o diploma dar nu este suficient pregatit ca sa-si gaseasca un job pe specialitatea lui din diplome? Cred ca statul (si de fapt noi toti platind taxele) i-am dat o sansa cand i-am suportat costurile scolarizarii, iar faptul ca nu a stiut sa beneficieze de ele, e pur si simplu pe riscul lui… Lasand teoria la o parte, nu uitati ca sunt o multime de facultati (nu mai zic licee, scoli profesionale) care scot nulitati cu diplome pe banda => atunci ma intreb, daca un idiot a pierdut vremea pe banii nostri (in facultate) sau pe banii parintilor (la private), noi ce vina avem ca sa-l platim in continuare sa stea?!?

  una peste alta, cred ca pana nu o sa incurajam munca (pentru angajati) si respectiv initiativa (pentru investitori/angajatori/antreprenori) o sa ne zbatem in mediocritate ca societate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*