BCS : Crin Antonescu a urcat pe locul II

Crin Antonescu sondaj de opinieCel mai nou sondaj BCS confirma cresterea lui Crin Antonescu. La intrebarea privind intentia de vot, conduce Traian Basescu cu 31,3%, urmat de Crin Antonescu, cu 23,8%. Pe locul trei se afla Mircea Geoana, cu 21,9%, iar al patrulea este Sorin Oprescu, cu 10,4%. Potrivit cercetarii, la vot vor veni cca 52% dintre romani.

Explicatia cresterii in sondaje pentru Crin Antonescu este data de surpriza propunerii pentru postul de premier. Antonescu l-a impus imagologic pe Klaus Iohannis, un primar cu reputatie buna, nepatat de politica de la Bucuresti si confirmat de realegerea sa repetata in fruntea Sibiului, cu peste 80% din voturi. Iohannis este, la fel ca si Crin Antonescu, un om de dreapta, care considera ca solutia pentru iesirea din criza este schimbarea totala a modului in care se guverneaza. Filosofia celor doi este cea a unor taxe reduse si a unui sprijin mai mare pentru economie, pentru ca doar astfel locurile de munca sunt in siguranta.

Atmosfera, inainte de campanie, este una marcata de dorinta de schimbare, cata vreme doar 13% dintre romani cred ca directia actuala este buna. De altfel, sondajul BCS arata clar ca guvernarea Boc este considerata proasta, iar Traian Basescu este principalul vinovat pentru esecul guvernarii.

In ce priveste atributele principale ale cadidatilor la presedintie, s-au remarcat cateva concluzii interesante. De exemplu, Crin Antonescu este cel mai putin corupt dintre candidati, in timp ca Traian Basescu este cel mai corupt.

Pentru functia de presedinte, doar 1,1% dintre romani cred ca Antonescu nu ar fi potrivit. In fine, ca element de culoare, Crin Antonescu este vazut ca fiind cel mai frumos candidat, iar Traian Basescu este vazut ca cel mai urat.

Sondajul BCS a fost realizat pana pe data de 19 octombrie, pe 1200 de subiecti si cu o marja de eroare de 2,9%, si comandat de o companie din Statele Unite.

Pentru efectuarea activitatilor de cercetare BCS dispune de una din cele mai performante retele de operatori de interviu din tara, a carei instruire si verificare a inceput in urma cu 13 ani cu ocazia celor aproximativ 100 de sondaje coordonate in cadrul Centrului Independent de Studii Sociale si Sondaje – CIS.

Aceasta retea cuprinde cu precadere profesori si studenti din scolile, liceele si facultatile din peste 100 de localitati urbane si rurale din tara, beneficiind astfel de una din cele mai mari dispersii teritoriale. Numarul operatorilor variaza de la o cercetare la alta, BCS folosind in unele anchete peste 150 de colaboratori. Acesti operatori au participat si la efectuarea sondajelor altor institute cu prestigiu, precum Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – ICCV, Research Group – RG, etc.

Unii au citit și asta: