Beneficiile postului alimentar

Mulţi dintre cei care ţin post sau îşi propun să ţină post şi-au pus întrebarea: de ce este bine să ţii post? Este vorba doar despre o “detoxifiere” a organismului? Ce efecte are postul asupra minţii şi sufletului?

Potrivit teologilor, postul are două aspecte: unul trupesc și altul sufletesc, spiritual, ceea ce corespunde postului extern și postului intern, care însă constituie o unitate.

Ce este postul alimentar?
În general, postul este conceput ca o alimentaţie din care au fost excluse carnea şi produsele de origine animală. Există şi post cu apă şi pâine de 7 zile sau un post negru de 40 zile. Principala lui acţiune este cea de purificare, de odihnire a anumitor organe din corp, de uşurare a unor procese şi schimburi interne. Postul nu trebuie în nici un caz să fie forţat, impus din afară, ci este bine să constituie un act firesc, natural.

Beneficiile postului terapeutic
Se consideră că postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne debarasează corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. Pe toată durata postului complet, băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului
Postul conferă claritate şi putere de concentrare şi poate deveni un instrument benefic în această perioadă. Eficienţa acţiunilor de zi cu zi creşte în mod semnificativ, iar performanţele intelectuale sunt amplificate. Postul conferă un sentiment de flexibilitate şi mai multă energie.

Multe persoane obişnuite cu postul găsesc această activitate de ajutor în momentele în care au nevoie de un impuls de energie pentru un proiect important sau un termen de predare. Cu toate acestea, nu este recomandat să recurgi la post înaintea unui eveniment important până când nu îţi cunoşti reacţiile şi te asiguri că nu te vei confrunta cu dureri de cap, asociate procesului de detoxifiere.

Citește mai mult: www.csid.ro/diet-sport

Unii au citit și asta: