Încurajaţi de reclame TV, panouri stradale sau bannere, oamenii cumpără lucruri care nu prea le trebuie. Acest tip de dependenţă e cunoscut ca o obsesie şi are chiar şi o denumire ştiinţifică: oniomania. În ţările puternic dezvoltate, a fost mereu percepută ca o dereglare, în special de către cei din domeniul marketingului.
Specialiştii americani estimează că minimum 10% din populaţia globului are obsesia cumpărăturilor şi cheltuie mai mult decât e necesar. O primă problemă ar fi dacă aceşti oameni au într-adevăr o dependenţă reală de lucrurile cumpărate, aşa cum e, de pilda, dependenţa de alcool.
E posibil şi ca acest comportament să fie o formă a unei dereglări obsesive ori a unei dereglări cum e bulimia ori cleptomania. De obicei, cumpărătorii obsesivi au un sentiment de euforie şi de eliberare atunci când fac cumpărături, urmat de cel de vinovăţie, furie sau tristeţe, crede psihologul american Mark Houston .
Cum ştii dacă faci parte din tagma disperaţilor? Pentru persoanele care au o problemă în a face diferenţa între a cumpăra ceea ce le este necesar şi ce nu, psihologii care studiază astfel de cazuri folosesc metode specifice. Psihologii spun că indivizii care nu ar avea şanse să se oprească riscă o înrăutăţire în alte planuri importante din viaţa lor, fiindcă alocă o mare parte din timp cumpărăturilor şi astfel ar fi nevoiţi să-şi găsească alte îndeletniciri, poate la fel de păguboase.
Cumpărătorii obsedaţi experimentează multe dintre aceste simptome. În SUA, femeile suferinde fac coadă la uşile psihologilor, aşa că luaţi aminte şi calculaţi-vă bugetul de două ori înainte de a vă repezi în magazine. De obicei, oamenii conştientizează că aruncă banii, dar datoriile acumulate nu-i împiedică sa rupă uşile magazinelor chiar în ziua de salariu.
sursa: http://www.roaim.com