in

Bulgari reţinuţi pentru pescuit ilegal în apele naţionale româneşti

politia-frontieraIn data de 29.08.2009, orele 23.30,  politistii de frontiera calaraseni au retinut la aproximativ 15 metri de malul romanesc al fluviului Dunarea, pe directia localitaţii Rasa, doi cetateni bulgari ce au incalcat apele nationale romanesti pentru a pescui.

Astfel, pe timpul desfasurarii unei actiuni specifice de supraveghere navala a frontierei de stat, un echipaj al Sectorului Politie de Frontiera Calarasi a descoperit prin mijloacele tehnice de observare pe timp de noapte,   o ambarcatie ce s-a desprins de la malul bulgaresc si care, dupa aproximativ 30 min.  a intrat in apele nationale romanesti, apropiindu-se de mal.

Interventia rapidă a ambarcatiei Politiei de Frontiera a făcut ca barca pescareasca să fie reţinută împreună cu cei doi cetateni bulgari, în timp ce aceştia pescuiau in apropierea malului romanesc al Dunarii.

Intrucat cei doi nu vorbeau romaneste si nici nu s-a putut comunica cu ei intr-o alta limba, acestia au fost condusi la sediul Sectorului si in prezenta unui translator autorizat s-a constatat că ambii sunt din Silistra, Bulgaria şi sunt marinari angajaţi pe o draga ce efectua extracţii minerale în acea zonă.

La controlul ambarcatiei au fost gasite doua plase de pescuit în lungime totala de 200 m. , acestea fiind ridicate in vederea continuarii cercetarilor.

Persoanele in cauza sunt cercetate in stare de libertate pentru savarsirea  infractiunilor de “ intrarea in tara prin trecere ilegala a frontierei de stat “, „detinerea sau utilizarea uneltelor de plasa monofilament in apele continentale „ si„ detinerea sau folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a navoadelor si a altor tipuri de unelte de pescuit comercial ” .

Cele doua persoane si ambarcatiunea au fost predate in baza Acordului bilateral de readmisie romano-bulgar incheiat de catre cele doua state, duminică – 30.08.2009, orele 12.00.

In cadrul intrevederii de frontiera, partea romana a semnalat reprezentantilor aparatului de frontiera bulgar faptul ca, in ultima perioada  au fost inregistrate tot mai multe incalcari ale apelor nationale romanesti de catre pescari bulgari, stabilindu-se de comun acord concentrarea misiunilor mixte de patrulare pe fluviul Dunarea in aceste zone.

Foto: http://obiectivromania.wordpress.com