in

Bulgarii sunt interesaţi să facă un pod peste Dunăre, la Călăraşi

Taracila  BulgariaAstăzi, prefectul judeţului Călăraşi, Doru Ioan Tărăcilă a efectuat o vizită  de lucru la Silistra, unde la sediul Primăriei s-a întâlnit cu primarul Ivo Andonov. La discuţii, legate în principal de cooperarea transfrontalieră, au participat cei patru viceprimari bulgari şi preşedintele Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră şi Dezvoltare „Dunărea dobrogeană”, Alexandr Pavlov.

În mesajul său, prefectul Doru Ioan Tărăcilă a trecut în revistă importanţa accesării fondurilor transfrontaliere, în beneficiul comun, al celor două comunităţi, insistând pentru urgentarea aplicării de noi proiecte, în contextul existenţei unui buget considerabil din acest punct de vedere. Tărăcilă a propus de asemenea primarului Andonov lărgirea cooperării şi spre zona de Vest a judeţului. „Pe baza experienţei dumneavoastră, în cooperarea cu municipiul Călăraşi şi cu Consiliul Judeţean încerc să vă propun această extindere spre Vest a celor două zone.

Sigur că forma administrativă o vom identifica în viitor dar există o dorinţă importantă cel puţin în privinţa autorităţilor din Olteniţa legată de colaborarea şi cooperarea cu dumneavoastră. Şi dacă în prezent au fost diverse oportunităţi pe proiectele PHARE în momentul de faţă, putem să amplificăm această colaborare întrucât fondurile care există vizează întreaga vecinătate a României cu Bulgaria” a spus prefectul Doru Ioan Tărăcilă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a manifestat sprijinul şi pentru agenţii economici români şi bulgari. „Nu trebuie să le băgăm beţe în roate ci dimpotrivă să-i sprijinim pentru a realiza acest parteneriat care ar trebui să fie extins spre celelalte comunităţi, fie municipale, Olteniţa, fie orăşeneşti sau comunale” a mai punctat prefectul Tărăcilă.

Primarul Silistrei, Ivo Andonov s-a referit printre altele şi la necesitatea construirii unui pod peste Dunăre. „Au apărut câţiva investitori, companii din S.U.A. şi Rusia, şi pentru mine, cel mai serios care a apărut a fost Sultanatul Oman, gata să investească în construirea unui pod. În afară de acest pod am putea face şi ca trecerea cu ferry-boat-ul să se facă direct, să nu se mai meargă în diagonală” a declarat Andonov. Liderul Executivului de la Silistra e convins că dinamizarea relaţiilor de afaceri dintre cele două comunităţi ar contribui decisiv, la creşterea dezvoltării economice, sociale şi culturale.

În perioada imediat următoare, prefectul Tărăcilă va lansa invitaţia primarului Ivo Andonov de a efectua o vizită la Călăraşi pentru a puncta primele rezultate ale întrevederii de la Silistra.