Cadou de la Guvernul Ponta: Taxe peste taxe pentru studenţi

taxe studenti

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia asupra taxelor mari pe care studentii le vor plati in noul an universitar din cauza slabei finantari a educatiei, facand un apel la Guvern sa creasca bugetul alocat educatiei. ANOSR a lansat azi un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

Taxe de scolarizare crescute in 81% din universitati in ultimii ani

Studiul ANOSR arata ca doar in ultimul an universitar 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, discutii despre astfel de cresteri existand in peste jumatate dintre universitati.
Mai mult decat atat, studiul arata ca in ultimii 3 ani de zile taxele de scolarizare au crescut in 81% dintre universitati, studentii de la taxa fiind nevoiti sa plateasca din buzunarele proprii slaba finantare primita de universitati de la Minister.
ANOSR arata si faptul ca sunt diferente uriase intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare. Daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina – de la 4800 de lei la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pana la 9000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti.

Cea mai mare taxa de camin: 540 de lei

Studiul ANOSR prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. Desi in general caminele cu preturi mari au conditii foarte bune, totusi uneori valoarea taxelor pe care studentii trebuie sa le plateasca pentru ele depaseste limitele normale ale unui buget studentesc. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu – 540 de lei, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi – 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iasi – 450 de lei.
Studentii au aratat si faptul ca pentru o camera simpla de 4 persoane unde studentii ar plati 200 de lei lunar, universitatea ar urma sa incaseze in fiecare luna aproximativ 1200 de lei pe camera, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 500-600 de lei in lunile de iarna.

[pullquote]”Desi noi incepem anul universitar plini de speranta si constienti fiind de faptul ca toti tinerii merita sa aiba acces la un sistem educational de calitate, nu putem sa nu constatam ca taxele tot mai mari pe care trebuie sa le platim fac traiul de student din ce in ce mai greu. Desi Constitutia Romaniei prevede ca invatamantul de stat este gratuit, se pare ca in Romania invatamantul superior nu este gratuit pentru nimeni, dat fiind faptul ca nu exista student care sa fie scutit de taxele universitatilor de care afla abia dupa ce incepe viata de student. Atragem atentia universitatilor ca problema subfinantarii educatiei nu trebuie rezolvata prin condamnarea pe nedrept a studentilor la taxe mai mari si asteptam din partea lor mesaje si actiuni mai ferme prin care sa atraga atentia asupra problemelor datorate lipsei unei alocari suficiente pentru educatie. Asteptam sa vedem si propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru ca daca educatia va fi tratata cu aceeasi lipsa de importanta cu care a fost tratata la rectificarea bugetara din ultimele zile, suntem pregatiti sa ne organizam pentru o toamna studenteasca” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR[/pullquote]

Taxe de admitere de 350 de lei, taxe de confirmare 250 de lei

Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei. Astfel, cele mai mari taxe de admitere sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” Iasi – 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures – 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj – 300 de lei.
De asemenea, universitatile pot incasa taxe de inmatriculare, sau taxe de confirmare, care ar trebui sa acopere serviciile de inscriere a studentilor in registrele oficiale ale universitatii. Desi costurile pentru acest proces sunt infime, exista universitati care incaseaza si 250 de lei taxa de inmatriculare, in contextul in care unele universitati nu incaseaza niciun leu in plus pentru inmatricularea studentilor.

Sute de lei pentru taxe de reexaminare si mariri de note

Restantele ii ard la buzunare pe studentii care nu au reusit sa ia examenele in sesiunile de examene normale sau nu s-au putut prezenta la acestea. Taxele de reexaminare costa intre 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timisoara) si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca), ceea ce inseamna ca restanta unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei.
Studiul ANOSR arata si faptul ca Academia de Studii Economice din Bucuresti este singura universitate din tara care percepe taxe de reexaminare de la a doua incercare a studentilor de a lua examenul, in contextul in care toate celelalte universitati permit studentilor 2 prezentari gratuite.
Nici studentii care vor sa se autodepaseasca si sa ia note mai mari nu sunt scutiti de plata. Cei care vor sa mearga la examene de marire sunt nevoiti sa plateasca pana la 50 de lei pe credit, ceea ce inseamna sume de pana la 200-300 de lei. Exista pe de alta parte si universitati care ofera posibilitatea participarii la examene de marire in mod gratuit, cum este Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Bucuresti care permit studentilor sa mearga gratuit la cate mariri vor ei.

Taxe si pentru studentii la buget

ANOSR mai arata ca studentii sunt nevoiti sa plateasca o serie de alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru sustinerea examenului de licenta aplicata tuturor studentilor in 24% din universitati, lucru anormal din punct de vedere al ANOSR, in contextul in care sustinerea examenului de licenta este parte a activitatilor normale ale programului de studiu platit deja de stat sau studenti.
Studiul ANOSR mai arata si ca 76% din universitati nu fac diferente intre studentii la taxa si cei la buget cand vine vorba de plata taxelor administrative.

foto: stirile.rol.ro

Unii au citit și asta: