in

Călărăşenii fac investiţii în apartamente noi

blocuriApartamentele nou construite în Călăraşi s-au vândut din orice fază, numai din cea finală nu. Au cumpărat călărăşenii şi pentru că au dorit să aibă o casă nouă, spaţioasă, dar şi pentru a face investiţii.

Emil Vernea şi Ion Samoilă, pionierii locuinţelor P+4+M, spun că nu au putut construi pe cât au putut vinde. Şi anul trecut şi anul acesta au avut proiecte la care mulţi se uitau chiorâş, cu referire strictă la preţul perceput pentru o locuinţă şi la activitatea în sine, de a construi mai multe scări de bloc. Succes au avut şi apartamentele construite anul trecut, de un real succes se bucură şi cele aflate în construcţie acum. Emil Vernea spune că s-au vândut toate, chiar dacă o parte dintre ele se vor contura mai târziu. “Prima scară am vândut-o integral. Am şi predat-o beneficiarilor. A doua scară va fi gata la sfârşitul lunii august, iar cea de-a treia va fi gata în septembrie-octombrie. În total vom construi 72 de apartamente” declară Emil Vernea.

Proiectul firmei Vesacon din 2008 este pliat pe alte nevoi ale cumpărătorilor. Dacă anul trecut s-au construit apartamente cu o suprafaţă de până în 90 mp, în cadrul acestui nou proiect locuinţele au 111 metri pătraţi. Ion Samoilă spune că profilul cumpărătorului este altul. “Sunt oameni care au cumpărat apartamente pentru a locui în ele, dar o altă parte dintre cei care au achiziţionat din aceste apartamente sunt persoane care au vrut să facă investiţi… şi atât. Şi vă dau şi un exemplu. Cineva a cumpărat de la noi un apartament. După ceva vreme la vândut, cu un oarecare beneficiu. Acest lucru se poate repeta. Totul s-a derulat într-un interval scurt de timp” declară Vernea Emil.

Următoarele locuinţe vor avea alte preţuri

Chiar dacă se constată că preţul unor materiale de construcţii s-au mărit extraordinar de mult (kilogramul de fier a ajuns la 4 lei de la 1,4 lei, preţul motorinei a ajuns la 4,5 lei, când la data de 10 aprilie 2007 era 2,5 lei) preţul perceput pentru un apartament nu s-a modificat, fiind unul ferm. Cei doi asociaţi spun că nici nu vor să se gândească la socoteli în amănunt. “Am inclus în calculele noastre şi creşteri la materialele de construcţii, dar nu atât de mari. Cine îşi închipuia că ele vor creşte atât de mult. Apartamentele le vom termina, vom trage linie şi vedem ce am făcut. Sunt contracte cu preţ ferm şi nu avem cum să modificăm preţul de vânzare, indiferent ce consecinţe apar în curtea noastră ca şi constructor” declară Ion Samoilă, cel de-al doilea asociat în cadrul firmei Vesacon.

După modul cum au explodat preţurile, cu siguranţă în viitor nu se vor mai face apartamente cu 3 camere (111 mp) la doar 2,4-2,5 miliarde lei sau apartamente cu două camere, cu o suprafaţă de 76 mp, la 1,4 sau 1,6 miliarde lei, în funcţie de etaj.

Ion Samoilă declara  că ultimul apartament a fost vândut acum o lună de zile chiar dacă lucrările la acea scară nu sunt avansate şi se preconizează a fi gata în noiembrie.

Vreau şi eu un apartament

Emil Vernea spunea că toată această târguială cu preţul, cu poziţia, cu etajul etc. a avut şi un aspect comic. Dumnealui îşi aminteşte că foarte greu a vândut apartamente în baza proiectului. Abia după ce s-a construit ceva au început să apară un număr mare de cereri, spune Vernea. “Au fost persoane care au venit şi puneau tot felul de condiţii: să fie la soare, nu mai sus de etajul 3… Se găseau una, două soluţii.

Pleca omul să se mai gândească. S-a întors după o zi şi mi-a cerut unul din ele. Între timp se vânduse… amândouă. Sunt apartamente noi, ieftine, dacă se fac comparaţii, într-o zonă bună. S-au vândut repede. Aici nu a mai fost vorba de apartamente cum sunt cele vechi. Cât priveşte viitorul… noi vom mai construi blocuri, dar nu ştim la ce preţ vor ieşi apartamentele” mai afirmă Emil Vernea.

Dan Toneanu