Călăraşi: 216 cazuri de pneumonie în ultima săptămână

pneumonie

Va informam ca in saptamina 28.01-03.02.2013 prin sistemul de supraveghere a gripei si afectiunilor virale respiratorii , datele raportate la nivelul judetului Calarasi au fost urmatoarele :

· Numar total de imbolnaviri diagnosticate clinic ca infectii de cai respiratorii superioare = 812, cele mai multe cazuri fiind inregistrate la copii ( la grupa de virsta 0-4 ani : 41.75 % din numarul total de cazuri si la grupa de virsta 5-14 ani : 36.08 % din numarul total de cazuri)
· Din totalul de 812 cazuri un numar de 8 persoane au fost spitalizate .
· In aceeasi perioada au fost inregistrate 216 cazuri de pneumonie , 45.37 % dintre cazuri fiind la copii.
· Din totalul de 216 cazuri de pneumonie , un numar de 48 au fost spitalizate (12 copii 0-4 ani , 10 copii 5-14 ani , 7 adulti 15-49 ani, 6 adulti 50-64 ani si 13 persoane peste 65 ani).

Mentionam ca in acest sezon, pina la data prezenta nu au fost izolate virusuri gripale de la cazurile cu domiciliul in judetul Calarasi investigate pentru etiologie gripala .
La nivelul cabinetelor medicilor de familie din judetul nostru exista in stoc un numar de 1723doze pentru continuarea vaccinarii gratuite a grupelor la risc de transmitere sau de evolutie severa in caz de contactare a gripei .

Pina la data de 03.02.2013 la nivelul judetului au fost vaccinate antigripal un numar de 17537 persoane, din care : 5508 bolnavi cronici, 3 gravide , 870 personal medical , 504 persoane asistate in unitati de asistenta sociala si 10652 persoane peste 65 ani.

Reamintim populatiei masurile de prevenire a infectiilor respiratorii acute:
· Respectati cu strictete masurile de igiena individuala : spalati-va miinile cit mai des cu apa si sapun ; daca tusisti/stranutati/va curge nasul folositi batista de preferinta de unica utilizare pe care s-o indepartati apoi intr-un cos acoperit.
· Solicitati consult medical pentru toate situatiile in care starea dumneavoastra de sanatate este afectata si pina la prezentarea medicului autoizolati-va pentru a proteja ceilalti membrii ai familiei.
· in toate cazurile in care medicul de familie va recomanda examen de specialitate/internare/tratament respectati recomandarea.
· NU RECURGETI LA AUTOMEDICATIE ! chiar daca stiti ca in situatii similare un medicament v-a ajutat,ca la o persoana cunoscuta ( ruda-vecin) pentru aceleasi simptome pe care le prezentati un medicament a fost cel recomandat de medic/ca vi s-a recomandat de medic un anumit medicament care v-a vindecat in cazul in care ati prezentat simptome similare NU LUATI INITIATIVA DE A CUMPARA SI ADMINISTRA UN MEDICAMENT PINA NU SUNTETI CONSULTAT SI NU VI-L PRESCRIE UN MEDIC !
· In situatia in care dumneavoastra prezentati febra, tuse, va curge nasul, va doare in git, nu mergeti la serviciu pina nu va consultati medicul de familie !
· In situatia in care copilul dumneavoastra prezinta febra, tuse, ii curge nasul, il doare in git, nu-l lasati sa mearga la gradinita/scoala/liceu/facultate , pina nu consultati medicul de familie !
· Daca un medic/cadru medical v-a recomandat izolare la domiciliu pentru ca aveti semne de boala sau pentru ca sunteti contactul unui caz confirmat de boala , respectati recomandarea.

Reamintim faptul ca vaccinarea antigripala reprezinta cea mai eficienta masura de prevenire a gripei.

DIRECTOR EXECUTIV,
DR. SEBE CORINA
Directia de Sanatate Publica Calarasi

Unii au citit și asta: