Călărași: 42 de persoane au fost evacuate în urma unui incendiu

În data de 16.10.2019, ora 14.50, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Barbu Stirbei” Călărași a fost sesizat, prin SNUAU-112, despre faptul că la o locuință dintr-un bloc de locuit, situat în municipiul Călărași, s-a produs un incendiu cu degajări de fum dens.

La fața locului s-au deplasat rapid 20 de pompieri militari din cadrul Detașamentului Călărași, cu două autospeciale de stingere, o autoscară mecanică, o autospecială pentru transportul victimelor multiple, o autospecială de prima intervenție și comandă și un echipaj de prim ajutor SMURD.

La sosirea echipajelor profesioniste, incendiul se manifesta violent în interiorul locuinței, etajele 2,3,4 și casa scării fiind inundate cu un fum dens, existând risc de intoxicare a locatarilor și de extindere a incendiului la celelalte imobile și bunuri materiale aflate în imediata apropiere.

Pompierii militari au intervenit prompt și au organizat intervenția pe două sectoare, unul pentru localizarea și lichidarea incendiului și al doilea pentru evacuarea locatarilor, totodată fiind luată și măsura de creare a golurilor de ventilație prin spargerea geamurilor de pe casa scării.

Două familii ce locuiau la etajul unde s-a produs incendiul au fost asistate medical în interiorul locuinței. La o persoană cu dizabilităti motrice, accesul salvatorilor a fost făcut pe fereastră, aceasta fiind imediat evaluată medical.

Patruzeci și două de persoane au fost evacuate de către echipele de căutare-salvare ale pompierilor militari călărășeni, unsprezece fiind asistate medical, trei dintre ele au fost transportate rapid la spital, în urma producerii unor atacuri de panică.

În sprijin, la fața locului au intervenit și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Călărași cu un medic.

La locul incendiului s-au aflat și echipaje ale ENEL si DISTRIGAZ, care au dispus sistarea alimentarii cu energie electrică și gaze a locuințelor.

În urma producerii acestui incendiu, au ars numeroase bunuri materiale din locuință (arsă în proporție de 80%), pompierii militari reușind să salveze bunuri materiale în valoare de peste 10.000 de lei.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, cauza probabila a producerii incendiului este cea produsă de ,,efectul termic al curentului electric, în urma lăsării unor aparate electrice sub tensiune, fără supraveghere”.

Unii au citit și asta: