Călărași: ”Angajare de clovn”, o piesă de teatru despre o poveste de viață

Miercuri, 27 noiembrie 2019, începând cu ora 18:00, Teatrul Bacovia din Bacău va fi prezent pe scena Sălii ”Barbu Știrbei” a CJCC Călărași, cu piesa ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec.

Regia: Gheorghe Balint
Distribuție: Nina Ionescu, Adelaida Perjoiu, Eliza Noemi Judeu

Dramaturgul Matei Vișniec s-a născut în 1956 la Rădăuți, în Bucovina, iar din 1987 trăiește la Paris și scrie teatru în franceză. A crezut în rezistența culturală, în forța cuvântului, în capacitatea literaturii de a capta mai bine decât orice altă disciplină contradicțiile din noi și din lumea în care trăim. Între două țări, între două culturi, între limba română și cea franceză, Matei Vișniec trece de la un gen literar la altul, caută și experimentează cuvântul sub semnul unui idel care ține de sens și irepetabilitate. Toate acestea au făcut ca numele dramaturgului să apară pe afișe în peste 30 de țări, piesele semnate de el ajungând să fie cele mai montate și jucate spectacole de teatru.

Matei Vișniec este o prezență constantă la Festivalul de la Vignion – Franța, iar spectacolul ”Angajare de clovn”, propus de actorii băcăoani și la care vă așteptăm să fiți prezenți pe 27 noiembrie 2019, în Sala ”Barbu Știrbei” Călărași, are un text excepțional fiind piesa cea mai montată și jucată în foarte multe teatre din lume.
De asemenea, Eric Emmanuel Schmitt cel ce semnează textul piesei ”Variațiuni Enigmatice” este un autor francez în vogă, laureat al mai multor premii literare de prestigiu, unul dintre cei mai jucați dramaturgi în această perioadă în lume, alături de românul Matei Vișniec.

Gheorghe Balint – regizor – ”Angajare de clovn”: ”Povestea din piesă e simplă: trei oameni, pot fi bătrîni, dar pot fi şi absolvenţi de liceu sau de facultate, se duc să se angajeze. Nu găsesc. N-au niciun ban în buzunar, mănâncă un biscuit la trei zile, pare a fi destul de incitant, nu? O cam trăim toţi. Cum să-ţi drămuieşti existenţa cu puţinii bani pe care-i ai, ce mănânci, unde pui capul? E o poveste de viaţă. Trei oameni se duc să se angajeze, fără alte filosofii. E un teatru despre existenţă, eu nu prea cred în «-isme»”, spune regizorul Gheorghe Balint despre spectacolul său”.

Unii au citit și asta: