Călărași: Are loc un nou concert ”Folk la Muzeu”

Muzeul Municipal Călărași a început din 4 aprilie 2019 o serie de concerte reunite sub titlul ,,Folk la Muzeu”.

Ideea a pornit de la călărășeanul Gilbert Ghicolescu, în urma unei discuții purtate cu profesorul Sorin Danciu.

Iubitorii de folk au avut o primă întâlnire cu folkiștii Mircea Bodolan, Gilbert Ghicolescu și Monica Mihaela Cojocaru.

Joi, 9 mai 2019, vedeta serii va fi Adrian Ivanițchi, solist vocal rock, folk, instrumentist (chitară), compozitor, este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii româneşti contemporane. În 1965, împreună cu Călin Ungureanu (ulterior la Carusel) şi cu Radu Stoica (ulterior la Mondial), formează grupul Coral.

În 1966 intră în trupa Titi Stanciu (clape), Nelu Olteanu la bas şi Gabriel Margarint la tobe. Cântau săptămânal la serile de dans de la Arhitectura.

În 1967 Ivaniţchi se integrează în Sideral. Din octombrie 1967 cântă cu Sfinx la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” până în februarie 1968 când pleacă în armată. Se alătură trupei în permisii, pentru concerte la Clubul “303” al Institutului Politehnic Bucureşti.
În 1969 se reintoarce la Sighişoara, unde înființează grupul Tarabostes cu Ivaniţchi (chitară, clape, voce), Puiu Curpen (chitară), Gunter Schotsch (bass şi voce), Richard Bieltz (tobe), Vasile Contras (chitară).

În octombrie 1974 debutează în Cenaclul Flacara, în care rămâne până în 1981. În 1974 organizează o gală de folk la Sighişoara cu Mircea Florian şi Ceata Melopoica, Marcela Saftiuc şi Traian Cosma, Dorin Liviu Zaharia, Nicu Vladimir şi Gigi Nice.

La radio cântă pentru prima oară în 1975 (Balada Doamnei Alice) în emisiunea Top, pe programul Romania Tineret.

Din 1982 susţine spectacole cu formaţia “Bastion”. Din 1990 colaborează cu Nicu Gheza (bass) şi Tibi Gheza (chitară). Participă la ediţiile Festivalului Naţional de Muzică Folk “Om Bun” (începând din 1996), la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara (1998 – 2001).

În 1999 finisează la Cluj Napoca (împreună cu Mihai Popean la clape şi Sandy Deac) programul albumului “Amintirea Paradisului” (2002).

Piese de succes din repertoriu: “Arsura”, “Amintirea Paradisului”, “Amiaza”, “Rondelul jucătorului pierit”, “Floare de ger”, “Balada lui Mil” si “Fisă Personală”. Obţine numeroase distincţii, dintre care Marele Premiu al revistei Flacăra (1980).

Prima apariţie la TVR are loc în 1976. Participă la Festivalul “Garoafa Roşie” de la Soci (1977).

“Muzica folk, această stare de spirit, acest mod de viață, unește oameni ce simt și percep altfel sensurile vieții, nu doar cel existențial, dar mai ales cele legate de spirit, de filosofie, de poezie și (desigur) de muzică. Alăturând și coalizând energii date de caractere puternice, caractere ce au o reală scară a valorilor, poezia cântată, această simbioză denumită generic “muzica folk” aduce în lumină puritatea, altruismul, dragostea, spiritul de sacrificiu, iubirea aproapelui, a neamului, a istoriei și a gliei în care zac moșii si strămoșii noștri. Căci ce-am fi noi, trăitorii de astăzi ai meleagurilor dintre Nistru, Tisa, Dunăre și Marea Neagră, fără limbă, tradiții, cultură și jertfa înaintașilor, decât niște biete păpădii, puf spulberat și risipit în cele patru zări de cea mai mică adiere de vânt??!!” (Gilbert Ghicolescu)

Unii au citit și asta: