Călăraşi: Cod galben de ninsori şi viscol. Sfaturi pentru şoferi

Având în vedere atenţionarea meteorologică privind intensificarea vântului cu viteze de 60-70 km/h şi ninsori, valabilă în sud-estul ţării, în perioada 19.12.2012, ora 02,00 – 20.12.2012, ora 20,00, cu posibilitatea prelungirii sau transformării avertizării din Cod Galben în Cod Portocaliu, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi recomandă tututror conducătorilor auto să limiteze sau chiar să sisteze deplasările în afara localităţilor pentru această perioadă!

În cazurile în care situaţia efectivă din teren o va impune există posibilitatea închiderii circulaţiei pe anumite drumuri sau tronsoane de drum pentru perioade de până la 48 de ore!
Cei care nu respectă interdicţia de a pătrunde pe un tronson de drum unde a fost restricţionată circulaţia riscă să fie sancţionaţi contravenţional şi să le fie reţinut permisul de conducere!

În condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, trebuie să luaţi în considerare următoarele sfaturi:
– Nu plecaţi în călătorie înainte de a vă interesa de condiţiie de trafic şi despre starea drumurilor pe tronsoanele de drum pe care urmează să le parcurgeţi! Contact Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi: 0242311818.
– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

– Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
– Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuaţi deplasarea şi alegeţi să vă retrageţi în localităţi, acolo unde puteţi găsi adăpost!

– La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul
– Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.
– Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

– Pentru a evita blocarea roţilor şi pierderea controlului asupra autovehiculului, trebuie să sesizaţi şi să frânaţi din timp, foarte uşor şi progresiv.În cazul blocării roţilor şi derapării eliberaţi pedala de frână pentru a recâştiga aderenţă apoi frânaţi din nou progresiv folsoind şi frâna de motor;
– Abordaţi curbele uşor, păstrând o viteză redusă şi uniformă;

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă
– În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehicululul cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie.

Unii au citit și asta: