in

Călărași: Cod galben și portocaliu de viscol. Recomandări pentru cetățeni

Administraţia Națională de Meteorologie a emis avertizări meteorologice de vreme rea, valabile în perioada următoare:
COD GALBEN de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol, în perioada 24 noiembrie, ora 18:00 – 26 noiembrie, ora 18:00;
În intervalul menționat, aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă însemnate de 25…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp.
Vor fi ploi, dar treptat începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica îndeosebi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi rafale în general de 60…75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.
COD PORTOCALIU – Va ninge și va fi viscol, vântul va avea intensificări cu rafale de 75-85km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 metri. Valabilitate 26.11.2023 orele 02:00-16:00.
În intervalul menționat în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75…85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În aceste condiţii, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călărași transmit cetăţenilor câteva recomandări utile privind comportamentul ce trebuie adoptat pe durata acestor avertizări meteorologice.
* Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
* Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
* Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
* Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
* Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
* Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice folosind radioul şi televizorul;
* Fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă – pregătiţi rezervă de alimente, apă, combustibil şi asiguraţi-vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana;
* Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică;
* Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;
* Evitaţi absolut orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;
* Dacă este necesar să plecaţi, luaţi-vă articole de îmbrăcăminte groasă, fular, căciulă, mănuşi;
* Călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale;
* Interesaţi-vă de starea drumurilor, înainte de a părăsi domiciliul/localitatea;
* Nu fiţi cutezători şi temerari: opriţi, întoarceţi-vă sau cereţi ajutor la nevoie;
* Dacă plecaţi cu autovehiculul, asiguraţi-vă că este echipat cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablu de remorcare, că aveți suficient combustibil şi asiguraţi-vă că ştie cineva dintre apropiați pe ce rută urmează să vă deplasaţi;
* Dacă rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire;
* Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrati în panică. Păstraţi-vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie;
* Nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;
* În localităţi nu parcaţi autovehiculele pe străzi. Încercaţi, pe cât posibil, să le scoateţi de pe partea carosabilă;

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.