Călărași: Copiii instituționalizați, pentru prima dată la Festivalul de Folclor „Răsună Cetatea“

Pe 22 iunie 2019 a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Folclor al Copiilor Instituţionalizaţi „Răsună Cetatea“, organizat de DGASPC Brasov, Bran Castle Official şi Primăria Bran.

Copiii talentați din Centrele SERA și ,,Sf. Ștefan” Perișoru, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, care au participat pentru prima dată la acest festival, au fost aplaudați pentru momentele prezentate: dans popular și interpretare vocală, dar și pentru tăria de a înfrunta condițiile meteo neprielnice, de ploaie torențială.

Pe scena amplasată pe platoul din Bran au susținut momente muzicale de excepție, artiștii: Sava Negrean-Brudașcu, Zestrea Branului, Bran Ionela, Jitea Andreea, Liliana Oncioiu, Letcă Ionel şi Radu Adam.

Ideea de la care a pornit organizarea Festivalului de folclor ,,Răsună Cetatea” a avut, la bază, dorința de a schimba percepția societății în privința copiilor care provin din centrele de plasament, dar și de a scoate în evidență talentul copiilor și valorizarea acestora:

,,Prin acest festival ne propunem, pe de o parte, să contribuim la descoperirea, promovarea și popularizarea celor mai talentați copii instituționalizați din instituții publice și private din țară, în interpretarea calitativă a muzicii populare şi folclorului românesc, și să demonstrăm că tinerii din centrele de plasament nu sunt delincvenți, nu sunt niște paria ai societății actuale, deși sunt destui care alimentează aceste percepții. Vrem să arătăm că ei sunt la fel ca orice alt copil din familie, ce trăiesc, însă, drama de a nu trăi alături de familiile lor biologice, din motive ce nu țin de ei. Totodată, ne dorim să contribuim la valorificarea și introducerea în circuitul valorilor spirituale și turistice a vechilor cetăți fortificate ale Brașovului, precum și la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor și tradițiilor folclorice autentice.

Dovadă că Festivalul Național de Folclor al Copiilor Instituționalizați ,,Răsună Cetatea”, unicul eveniment de acest gen din țară, se bucură de recunoaștere și apreciere în rândul specialiștilor din domeniu, stă faptul că ediția din 2018 s-a bucurat de prezența, pro-bono, a doamnei Iuliana Tudor (TVR), în calitate de prezentator, și a domnilor Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Fulea, în recitaluri.“, afirmă reprezentanții D.G.A.S.P.C. Brașov.

Unii au citit și asta: