Călărași: Monumentul istoric Poșta Veche prinde contur

Pe 20 iulie 2018, a fost semnat contractul privind execuția de lucrări a monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași, firmele câștigătoare fiind SC AlexCor Trading SRL București, SC Rasub Construct SRL Slatina și SC R.C.M. Costruzioni Italia.

Contractul a fost atribuit în cadrul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural”, un proiect ce vizează redarea în circuitul turistic al patrimoniului cultural restaurat, precum şi obiectivului specific al Priorității de investiții – 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Contractul de lucrări are valoarea de 6.030.344,75 lei plus TVA, durata de execuție fiind de 24 de luni, iar perioada de garanție de 36 de luni.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,57 milioane Euro, din care Municipiul Călărași va asigura o cofinanțare de 2%.

Restaurarea clădirii a început imediat, fiind finalizate lucrări importante: realizarea de subzidiri și a radierului, construirea stâlpilor lamelari în interiorul zidăriei existente la nivelul demisolului, placarea pardoselii demisolului, sistemul de încălzire cu două pompe de căldură (dispozitive care extrag căldura pământului și o folosesc pentru încălzirea aerului și a apei calde menajere). De asemena, au fost executate lucrările de consolidare a structurii și au fost refăcute șarpantele și învelitorile la corpul principal și cel secundar.

În luna iulie a acestui an au început lucrările la finisajele interioare și exterioare, trasarea profilelor exterioare și realizarea pieselor din ceramică ce vor fi amplasate pe fațadă. La interior au început placările cu faianță, urmând placările cu gresie și piatră naturală, pe parcursul lunii august.

Tencuielile interioare sunt realizate în proporție de 95%, structura de rezistență a scării de circulație din interior fiind terminată la această oră.

Unii au citit și asta: