in

Călărași: Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Muzeul Dunării de Jos

Vineri, 29 septembrie, Muzeul Dunării de Jos Călărași organizează Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023.

Acțiunea are loc la Secția Arheologie din str. 1 Decembrie 1918 (Demisolul Consiliul Județean Călărași).

Toți cei curioși sunt așteptați între orele 18.00 și 22.00, pentru a lua contact cu lumea fascinantă a ştiinţei şi cercetării, care vine să-şi dezvăluie „secretele” într-un mediu prietenos şi într-o atmosferă relaxantă.

Printre activitățile propuse celor interesați se numără Atelierul de modelaj lut sau Atelierul de Restaurare-Conservare ceramică.
Dacă la primul atelier participanții vor avea prilejul să ia contact cu un meșteșug ce se pierde în negura timpului – olăritul dar și să confecționeze cu mâna un obiect pe care și-l vor însuși la final, la cel de-al doilea vor primi informații cu privire la restaurarea unui vas ceramic și, deasemenea, vor putea urmări la fața locului cum se desfășoară un asemenea proces.
De asemenea, curioșii vor avea la dispoziție un telescop cu ajutorul căruia vor putea explora universul, grație Colegiului Național ”Barbu Știrbei” din Călărași.

Publicul se va bucura și de o proiecție de film, de o tombolă cu premii, dar și de zona dedicată științei interactive, prin intermediul instalațiilor VR care conțin aplicația “Moștenirea civilizației Gumelnița într-o perspectivă 3D” sau a hologramelor ce prezintă obiecte arheologice, fiind zona unde participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile spre știință, explorând activităţi captivante.

Începând cu anul 2005, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor.