in

Călărașiul, implicat în proiectul ”Respiri ușor”

Miercuri, 31 ianuarie 2024, a avut loc o conferință de presă cu privire la proiectul ”Respiri ușor”, finanțat cu fonduri europene.
Proiectul oferă acces rapid și gratuit la analize pentru stabilirea diagnosticului și intrarea pe tratament.

Desfășurată în sala de ședințe din cadrul Consiliului Județean Călărași, conferința s-a bucurat de prezența managerului de proiect, Manuela Vițu, a președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a administratorului public al județului Călărași, Bogdan Mihai, dar și a directoului Crucea Roșie Călărași, Aura Giurcă.

”Respiri Ușor” este un proiect pilot de diagnosticare rapidă a afecțiunilor pulmonare, inițiat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociația “Câștigă Viața”, ambele din București.
Parteneri în cadrul propiectului sunt Consiliul Județean Călărași și Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași.

”Noi am intenționat să atragem 700 de oameni vulnerabili, din care 500 i-am dus către consult la medicii de familie, acolo au fost evaluați în funcție de riscul pe care îl prezintă de a dezvolta boli mai grave la plamâni, iar 200 către medicii pneumologi. Proiectul s-a derulat în șase județe: București, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu,dar în Călărași a fost cel mai mare răspuns. Au fost 252 pacienți consultați din care 90 au fost la pneumolog”, a precizat Manuela Vițu, managerul de proiect.

În cadrul conferinței, Vasile Iliuță a declarat: ”Sunt preocupat de nevoile concrete ale cetățenilor județului Călărași și am întotdeauna deschidere către proiecte care aduc îmbunătățirea calității actului medical și, mai ales, posibilitatea prevenției unor afecțiuni grave.”