Persoanele care folosesc în mod exagerat rețelele de socializare au mai mari șanse să-și părăsească partenerul de viață, sunt de părere psihologii. Cauzele identificate de specialiști sunt evitarea partenerului din viața reală și acordarea unui timp mai mare noului partener din lumea virtuală, declanșarea fanteziilor și emoțiilor pentru partenerul virtual și, inevitabil, îndrăgostirea de idealul afișat.
“După un timp, să zicem o lună sau două, în care partenerul / partenera relaționează, pe ascuns, în mediul virtual, cu o altă persoană, se petrece o distanțare emoțională față de partenerul din viața reală și o apropiere majoră față de partenerul online. Urmeaza etapa in care, partenerii virtuali dezvolta o relatie condimentata cu promisiuni, declarații de iubire și, într-un final, isi părăsesc partenerul din viața reală pe motivul găsirii sufletului pereche”, este de părere psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.
Specialistul în relații de cuplu este de părere că în relațiile virtuale se schimbă doar locul și
personajele, însă scenariul de viață se repetă de fiecare dată. De cele mai multe ori, cei implicaţi mint şi sunt minţiţi, iar poveștile sunt asemănătoare, de unde psihologul a dedus un anumit pattern comportamental pentru această speță.“Din experiența profesională vă spun că poveștile de viață, pe care clienții mi le mărturisesc, sunt asemănătoare, de cele mai multe ori trase la indigo. Bărbaţii sunt manageri, au bani, sunt singuri şi caută partenera ideală. Femeile sunt divorţate, văduve, singure de foarte mulţi ani. Aşteaptă prinţul salvator. Şi l-au găsit. Chiar pe reţelele de socializare.Urmează drama. De ce? Pentru că, în realitate, prinţul nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru că în realitate, femeia are familie sau are nevoi financiare”, consideră psihologul Maria Verdi.
Cei implicati, se atașează mai mult de lumea pseudo-ideală pe care și-au construit-o pe Internet și uită rolul ce au în societate, neglijând toate îndatoririle pe care le au față de familie sau prieteni. “Ea, cea care începe o relaţie virtuală, uită să meargă la şedinţa copilului, începe să neglijeze partenerul de viaţă, este ocupată, stresată, vulnerabilă, are migrene.El, cel care a găsit pe reţelele de socializare femeia ce-l iubeşte, ce-l apreciază, este din ce în ce mai puţin prezent în familie. Puţin prezent fizic, emoţional mai mult absent. Fireşte, familia devine un câmp de luptă. Războiul sexelor. Care mai de care mai nemulţumit. În final se produce ruptura. Dacă mai există vreun strop de iubire între ei, prin terapie de cuplu, relaţia mai poate fi vindecată. Se poate ajunge şi la separare. Fiecare îşi caută fericirea, cu tot ce derivă de aici”, afirmă psihologul Maria Verdi.
La prima vedere pare simplu. Ce nu iau în calcul cei implicaţi este că povestea se va repeta, afirmă specialistul în relații de cuplu.“Acolo este un scenariu de viaţă fără iubire, fără bucurie sau fără raţiune. Noul partener nu aduce cu el şi vindecarea, motiv pentru care, după ceva vreme, actualul partener devine copie fidela a precedentului. Urmează regretele, comparaţiile, reproşurile și același scenariu poate continua în buclă”, este de părere psihologul Maria Verdi.
Specialistul consideră că persoanele cu stima de sine scăzută, cei care nu au curajul să comunice în cuplu nevoile lor, partenerii ce nu-si constientizeaza limbajul lor de iubire şi limbajul de iubire al partenerului, sunt cei care preferă noul, sunt cei care nu vor să se implice sau să se responsabilizeze.