in

Catălin Niţu, jurnalist sportiv: “Ei nu contestă ceea ce scriu, ci faptul ca îmi permit să scriu”

Catalin Nitu ziarist CalarasiJurnalistul Cătălin Niţu este, fără îndoială, cel mai bun cronicar sportiv al judeţului Călăraşi. Articolele sale din cotidianul Observator sau Gazeta Sporturilor fac cunoscut sportul călărăşean în fiecare zi. Într-un interviu acordat pentru olteniteanul.ro , Cătălin Niţu vorbeşte despre starea fotbalului călărăşean, despre arbitrajul din judeţ şi despre ameninţările pe care le primeşte de la cei care devin subiectele sale de presă.

– De ce presa sportiva ?
– Ti se pare ca eu fac presa sportiva? Pai, fotbalul asta in care la o echipa de fotbal nu gasesti doua perechi de jambiere la fel ti se pare ca e sport? Asta e circ, iar romanul, cand nu are ce manca, vrea circ. Singurul care face sport in judetul Calarasi, este Cornel Nedelcu, de la canotaj. Restul nu stiu cu ce se ocupa.

– Ce realizare a fotbalului judetean te-a marcat cel mai tare ?
Realizare? Stai sa ma gandesc? Nu stiu! Nu-mi amintesc! Cred locul trei sau patru pe care l-a obtinut Modelu acum cativa ani. Ala a fost cel mai important moment pe care l-am trait eu.

– Dar cea mai mare dezamagire?
Dezamagiri traiesc in fiecare zi, atunci cand scriu despre “liga tractoristilor”. Daca n-as fi dezamagit, n-as scrie. E o rusine ceea ce se petrece in judetul Calarasi. Pregatesc acum un interviu spectaculos cu Laurean Motataianu. Omul acesta este valoros si spune foarte multe lucruri care trebuie sa ne dea de gandit. Acum sunt foarte dezamagit ca Bratu Cataros il protejeaza pe George Coman, sunt dezamagit ca Dociu a “comis-o” la Budesti, dar nu a fost suspendat… Dar cred ca cea mai mare dezamagire a mea este ca nimeni nu ma da in judecata, desi toti imi spun ca o vor face. Astia despre care scriu eu sunt ca politicienii. Zic ca fac ceva, vorbesc ca sa ma abureasca, dar cand vine vorba de fapte, nu misca un deget.

– Ai fost actionat pana acum in instanta din cauza articolelor, sa le numim “tendentioase” ?
– Cine sa ma dea in judecata daca eu scriu tot timpul adevarul? Oamenii astia pe care ii amendez eu in fiecare zi nu contesta ceea ce scriu, ci faptul ca imi permit sa scriu. Acum nu trebuie sa ne ascundem dupa plop. Nimeni nu s-a facut arbitru ca sa imparta dreptatea. Toti fluiera pentru bani.

– Care este ecoul articolelor scrise de tine ?
– Primesc zilnic zeci de mesaje pe e-mail in care lumea imi spune ceea ce se intampla la meciurile din satele in care locuiesc. Daca le-as publica pe toate, ar fi razboi civil, iar casa mea ar arde in focuri, exact ca in melodia aia cantata de Ana Lesko.

– Cum te vezi peste 2 ani?
– Ca la 20 de ani, fara griji si fara bani. Eu sper sa se faca liniste in tara, in Calarasi si chiar si in fotbal si am ocazia sa scriu frumos despre toata lumea. Eu imi doresc acest lucru din toata inima. Iar cei despre care eu scriu sa nu creada ca am ceva personal cu ei. Eu l-am “altoit” chiar si pe Brandusa, care este coleg cu noi, scrie in presa. Omul s-a suparat atunci, dar a ajuns acum sa-mi dea dreptate. Asta inseamna ca nu sunt nebun.

Citiţi interviul INTEGRAL pe www.olteniteanul.ro