Ce informații trebuie să știi înainte de a merge cu mașina la service

Cand mergi cu masina in service, timpul de remediere este raportat la operatiunile efective realizate sau la timpul total cat masina este in service ?

Ora de manopera este raportata la tipul de autoturism sau nu?

Ora de manopera difera daca acese serviciu este acoperit de firma de asigurare versus daca plateste consumatorul ?

Piesele schimbate in service si lucrarilor efectuate li se ofera garantie egala cu garantia autoturisumului sau a piesei schimbate, respectiv a lucrarilor efectuate ?!

Care este diferenta intre piese conforme versus piese originale ?!

Clauze contractuale abuzive?! Oare de ce doar consumatorul plateste penalitati?!

Info-Cons, Asociația pentru Protecția Consumatorilor, sfatuieste posesorii de autoturisme să tina cont de urmatoarele aspecte cand merg cu masina in service:

• asigurati-va ca service-ul functioneaza legal si este autorizat de RAR;

• informati-va in prealabil asupra tarifelor si solicitati un deviz estimativ al interventiei;

• service-urile sunt obligate sa afiseze preturile cu TVA intr-o maniera vizibila si lizibila in zona de receptie a clientelei si sa precizeze modul de calcul utilizat (ora fizica sau baremurile de timp/ ora tehnologica pentru reparatii furnizate de producator);

• solicitati factura care trebuie sa contina: data si locul efectuarii reparatiei, modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica, piesele de schimb utilizate (cantitate/pret), alte materiale de intretinere, consumabile utilizate (cantitate/pret), numarul de inmatriculare al autoturismului (eventual kilometrajul);

• solicitati Nota de comanda (reparatie) care trebuie sa cuprinda natura exacta a reparatiilor, costul probabil al acestor interventii si durata imobilizarii autovehiculului;

• Nota de comanda (reparatie) semnata de cele doua parti ajuta la o eventuala contestare a facturii si va constitui dovada in cazul in care sunt lucrari necorespunzatoare sau neefectuate;

• daca autoturismul nu este restituit in termenul stabilit, puteti soma service-ul sa respecte termenul inscris printr-o scrisoare recomandata cu confirmarea primirii.

• pentru piesele de schimb utilizate de service la reparatie, din stocurile proprii, se acorda garantie. Specialistii din service-uri au datoria sa consilieze clientii asupra unor reparatii, ce sunt necesare a fi efectuate, explicand motivele recomandarilor.

• service-ul este depozitarul autoturismului care ii este incredintat. Daca automobilul este furat sau deteriorat in plus fata de receptia efectuata, pe timpul reparatiei, costurile sunt suportate de societate.

• service-ul are obligatia sa va restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.

• service-ul este responsabil de accidentele care pot sa survina in interiorul spatiului de lucru, cu conditia ca nicio neglijenta sa nu fie imputata victimei (clientului).

Unii au citit și asta: