Ce nu știai despre baby carrots

Baby carrots au devenit o prezenta obisnuita in pachetele copiilor, mai ales in occident. Cu toate acestea, ei nu arata exact ca morcovii de gradina cu care suntem obisnuiti, au o culoare portocalie aprinsa, textura neteda si capetele perfect rotunjite. Exista si multe zvonuri legate de aceste mici gustari: “Sunt imbibati in clor”. “nici nu sunt morcovi adevarati”, “substanta alba care se formeaza in jurul lor este clorul care iese din ei”. Se pune atunci intrebarea: cat de mult adevar este in aceste zvonuri? Ce sunt, mai exact, acesti “morcovi baby” si cum sunt facuti?

Adevarul din spatele baby carrots si originea acestora
Conform National Geographic, aproximativ 46% dintre legume si fructe nu ajung pe mesele noastre, iar acest lucru se datoreaza in mare parte cerintelor clientilor. Consumatorii nu-si doresc fructe si legume urate, de aceea tot ce nu se incadreaza in anumite standarde este aruncat. Desi unii fermieri distribuie o mare parte din “productia urata” marilor magazine, unde a inceput sa fie vanduta la preturi reduse, aceasta tendinta este, totusi, un factor important de risipa alimentara.

In ceea ce priveste morcovii, magazinele mari au inceput sa vanda “morcovi draguti” in anii 1980. Consumatorii isi doreau morcovi de o anumita dimensiune, forma si culoare si orice nu se incadra in aceste standarde era aruncat, transformat in suc sau folosit ca hrana furajera. Pentru a combate aceasta tendinta fermierii au inceput sa cosmetizeze “morcovii urati”, taindu-i in bucati mici si dandu-i la vanzare in pungi. Acestia erau numiti “baby-cut carrots” desi deseori se confundau cu “baby carrots.”

Adevaratii baby carrots sunt cei care cresc doar pana la stadiul de “morcovi tineri”, cand sunt scosi din pamant inainte sa atinga dimensiunea de morcov adult. Unii oameni prefera gustul morcovilor tineri mai mult decat pe cel al morcovilor obisnuiti. Acestia se gasesc de obicei ambalati in pungi in magazine si se vand cu tot cu frunze, probabil pentru a arata ca sunt morcovi adevarati, in ciuda dimensiunii reduse.

De cum au ajuns baby cut carrots in magazine, intreaga industrie a suferit o transformare. Baby cut carrots au fost segmentul de piata cu cea mai mare crestere in industria morcovilor de la inceputul anilor ’90 si au devenit printre cele mai populare produse din magazinele de legume, chiar mai populare decat cartofii. Culturile de morcovi au fost adaptate astfel incat sa aiba caracteristicile cautate, gustul dulce si o culoare mai intensa.

Morcovii mici au diminuat risipa alimentara si au ajutat industria sa protejeze mai mult mediul. Insa, in tot acest proces, exista si un aspect ce poate dauna atat mediului cat si sanatatii…

Problema mare este ca multi comercianti au unificat denumirile si multe marci vand in acest moment baby cut carrots sub denumirea de baby carrots, ori datorita faptului ca multi consumatori nu sunt informati, nu cunosc aceasta diferenta si cumpara baby-cut carrots ca si cum ar fi baby carrots.

Da, baby cut carrots sunt spalati cu clor
Acest lucru este posibil sa nu te surprinda; in definitiv, cum ar putea sta morcovii atat de proaspeti si cum ar putea arata atat de bine o perioada atat de lunga? Probabil ti s-a intamplat sa mananci morcovii mici si dupa data expirarii, pentru ca aratau inca foarte bine. Ei bine, exista un motiv pentru acest lucru.

Inainte sa fie ambalati, acesti morcovi micuti sunt inmuiati intr-o solutie de apa cu clor. Clorul este folosit pentru a diminua riscul de infectii cu bacterii cum ar fi E.coli. Producatorii afirma ca solutia se incadreaza in normele de siguranta prevazute de lege si ca este comparabila cu solutia de clor folosita in apa potabila.

Dar, dupa cum stim, clorul din apa potabila este si el extrem de nociv pentru sanatate.

Clorul apartine aceluiasi grup de substante chimice ca si fluorul, denumite patogeni. Clorul in forma sa naturala este un element al pamantului foarte toxic. Statisticile arata ca occidentalii consuma de 300-600 de ori mai mult clor decat ar fi “sigur pentru consum”.

Clorul este cunoscut ca fiind o substanta persistenta, ceea ce inseamna ca, spre deosebire de alte substante folosite in uzul casnic, nu se descompune. De aceea, desi cantitatea de clor folosita la morcovii taiati marunt ar putea fi in limitele de siguranta, avand in vedere ca oricum ne expunem la clor si prin alte mijloace, acesta ar trebui evitat cu orice pret.

Spulberarea altor mituri din jurul baby cut carrots
Deci odata stim ca acesti morocvi mici sunt spalati in clor si ca de fapt, nu sunt morcovi mici ci sunt niste morcovi mari taiati si formati la dimensiuni mai mici. Dar sa vedem ce este acea spuma alba care se vede pe unii dintre ei si se asociaza cu clorul.

Acest reziduu alb nu este produsul unei substante chimice, ci un indiciu ca morcovul incepe sa se usuce. Poti restabili culoarea originala a morcovului adaugandu-i mai multa apa. Aceasta spuma alba nu se formeaza la morcovii adulti pentru ca morcovii mici se usuca mai repede, fiind deja curatati de coaja. Daca vei curata un morcov obisnuit, vei observa acelasi fenomen.

Exista, de asemenea, si o doza de confuzie cu privire la continutul nutritiv al baby carrots, comparativ cu al celor obisnuiti. Dr. Aruna Weerasooriya, cercetator si profesor la sectia de Stiinte Agricole a Universitatii Prairie View A&M explica faptul ca modificarea legumelor implica si o pierdere a valorii nutritionale a acestora, iar morcovii nu fac exceptie.

Citeste mai mult: https://tre.ro/

Unii au citit și asta: