in ,

Beneficiile alimentaţiei de post

Eat-fasting-diet-plan

Pentru persoanele care aleg, din diverse motive, religioase sau de sănătate, să postească sau să urmeze o dietă vegetariană, nutriţioniştii fac o serie de recomandări, precizînd că o astfel de terapie, înainte de Crăciun, are anumite beneficii.

Se ridică deseori întrebarea dacă acest program alimentar poate să furnizeze nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului? Răspunsul este: da. O dietă vegetariană diversă, care include fructe, legume, cereale, nuci şi seminţe acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidraţi, lipide şi vitamine.

Aproape toate alimentele, cu excepţia alcoolului şi zahărului, sînt surse de proteine.

Cartofii, pîinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea sînt doar cîteva exemple de surse de proteine vegetale. Dar nici grăsimile de un anumit tip nu trebuie să lipsească.

Dietele vegetariene sînt sărace în lipide, ceea ce explică incidenţa scăzută la boli cardiovasculare, afecţiuni cronice şi cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sînt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, seminţele, avocado şi nuca de cocos.

O problemă ar fi vitamina D, care lipseşte din alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămînă, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.

Mineralele sînt o categorie importantă de microelemente esenţiale pentru un bun sistem imunitar, mai ales în sezonul rece. Calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se găseşte în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, seminţe de susan, soia, smochine şi broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decît cea recomandată zilnic. Se găseşte în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci. Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales în post.

Fasolea uscată şi legumele verzi sînt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbţia fierului este favorizată de prezenţa vitaminei C şi deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decît recomandat. Alte surse de fier sînt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii şi sfecla roşie.

Vitamina B12 se găseşte greu în vegetale, de aceea sînt recomandate suplimentele alimentare.

Citeşte mai mult: http://www.monitorulexpres.ro/