Ce se întâmplă când suntem rigizi în gândire

Gândirea rigidă este îngustarea traiectoriei unui gând doar din planul experiențelor tale avute. Noi am adunat o serie de experiențe, însă, dacă le-am pune la un loc cu ale altor oameni și am putea să vedem din punctul fiecăruia de vedere, vom avea orice soluție la orice problemă.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, oamenii au probleme pentru că privesc DOAR din punctul lor de vedere, din rigiditatea valorilor și crezurilor interioare, pe care, culmea, le adoră.

“Depresia, de exemplu, este o tristețe prelungită. Este suma supărărilor la care nu am avut soluții. O supărare de azi soluționată alungă tristețea care duce la depresie mâine. Momentele de iritare, frustrare, supărare, anxietate sunt valori copiate de la alții și dacă am trăit printre ei, am învățat că prin ele se pot soluționa treburi de viață. Acest mod complet eronat îngustează posibilitatea de a găsi alte soluții la conflictele de viață. Conflictele pe care oamenii le au sunt indicații că unul sau mai mulți dintre ei sunt limitați la a privi din punctul lor de vedere. O relație fără conflicte interioare, ci doar exterioare, înseamnă o maturitate emoțional-mentală”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Iată câteva efecte pe care le expune Alexandru Pleșea despre cei care țin prea mult la valorile și crezurile lor:
1. vor trăi în conflict cu ei înșiși până va apărea o altă persoană care să le dea dreptate – pierdere de timp;
2. vor crede că părerea lor este mai bună – vor avea puțini prieteni;
3. vor vorbi mai mult despre ei, decât vor întreba – se vor plictisi să-i asculte pe ceilalți;
4. vor avea gândiri opuse constant, Bine-Rău – vor avea valuri de indispoziție și nestatornicie;
5. vor aștepta mai mult decât vor oferi – suferință în zadar;
6. vor vedea în conflicte soluții pentru problemele lor – se pot apropia mai repede de boli;
7. vor judeca constant ce se întâmplă cu alții și nu se vor vedea pe ei – pierdere de timp.

„Gândirea nu se deschide și închide singură, ci noi, prin observație proprie, vedem că preluăm sau închidem canalele de comunicare venite din jur, de la ceilalți. O minte deschisă înseamnă deschiderea și iubirea de oameni, iar una închisă – judecata spre ei. Gândirea rigidă este o ușa prin care toți trecem. Ne ajutăm de alții să vedem și celelalte uși din camera vieții unde trăim. Unii dintre noi se vor pune într-un colț să plângă, iar alții vor deschide toate ușile să vadă ce alte posibilități sunt”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Unii au citit și asta: