Ce trebuie să faci ca să ai mai mulți bani la pensie

A economisi pentru pensie este plictisitor si in prima faza poate parea chiar complicat, motiv pentru care foarte multe persoane renunta sa faca acest lucru chiar inainte de a incepe. Totusi, bazandu-te pe cateva reguli simple, economisirea poate sa devina la fel fireasca precum plata lunara a abonamentului la telefon.

1. Economiseste ACUM!
Ideal, orice persoana ar trebui sa inceapa sa economiseasca imediat dupa obtinerea primului loc de munca platit. Acest lucru are loc in general la 18-21 de ani, insa, realist vorbind, primele joburi sunt prost platite si niciun tanar de 18 ani nu se va gandi sa puna bani deoparte atunci cand incaseaza primul salariu.

Totusi, indiferent de varsta pe care o ai astazi, nu are rost sa te uiti in urma si sa te plangi de anii in care nu ai economisit nimic. Important este sa incepi sa economisesti acum si sa nu mai amani aceasta decizie. Motivul este simplu: cu cat incepi sa economisesti mai devreme, cu atat vei avea mai multi bani la pensionare datorita dobanzii compuse.

2. Economiseste 15% din venitul tau lunar
In functie de bancherul sau managerul de bani pe care il veti intreba, procentul recomandat de economisire lunara variaza in general intre 10 si 15%. La un salariu net de 2.000 de lei/luna, 15% reprezinta 300 de lei.

Daca ati depune 300 de lei in fiecare luna intr-un cont care va ofera o dobanda anuala de doar 2%, dupa 20 de ani ati avea aproape 89.200 de lei (72.000 din acumularea banilor depusi si 17.200 lei din dobanda).

De notat ca dobanda de 2% luata in calcul este cel mai probabil minimul absolut pe care il puteti obtine pe termen lung, pur si simplu stand cu banii intr-un depozit bancar traditional.

Daca insa in acea perioada ati alege si alte alternative investitionale, precum fondurile mutuale sau de pensii, un randament de 5% anual ar fi un scenariu destul de realist. In aceasta situatie, 300 de lei lunar la o dobanda de 5% timp de 20 de ani ar insemna 125.000 de lei.

Citește mai mult: www.wall-street.ro

Unii au citit și asta: