Cercetări arheologice în Prahova: complexe funerare din epoca bronzului

Începând cu data de 1 iulie 2019, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Universitatea din Helsinki, au demarat cercetări arheologice într-un tumul ce datează din epoca bronzului, situat în localitatea Boldești-Grădiștea, jud. Prahova.

Săpăturile sunt efectuate în cadrul proiectului The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe, finanțat de European Research Council, muzeul prahovean fiind singura instituție parteneră din România.

Echipa de cercetare este formată din arheologi, specialiști în discipline conexe precum genetică sau bioantropologie și studenți ai Universității din Helsinki, expediția având dublu scop: de cercetare științifică și pedagogic.

Din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova participă arheologii dr. Alin Frînculeasa și Octav Negrea, precum și Claudia Dumitrescu, restaurator ceramică.

Până în prezent au fost cercetate două complexe funerare, unul din bronzul mijlociu și o înmormântare din prima jumătate a mileniului I p. Chr.

Un al treilea mormânt, datat în perioada timpurie a epocii bronzului este în curs de cercetare.

De asemenea, au fost descoperite și complexe eneolitice, dar și din primul mileniu creștin. Campania arheologică se va desfășura pe întreaga durată a lunii iulie. Cercetarea se bucură și de sprijinul autorităților locale.

Unii au citit și asta: