Ceremonie de cinstire a eroilor, în Călărași

De Ziua Eroilor, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, subprefecții Nicolae Dumitru și Ștefan Georgică, consilierii Cornelia Slavu, Valentin Bucioveanu, Stoica Adrian și Temistius-George Tiliță, au luat parte la ceremonia desfășurată în Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor, iar în semn de recunoştinţă pentru eroii și martirii patriei, au depus o coroană de flori.

La eveniment a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Marius Bălu.

Prefectul județului Călărași a rostit o alocuțiune prin care a punctat importanța deosebită a acestui eveniment comemorativ:
“Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie. ‘’Nu uităm!’’…Acesta este motto-ul care însuflețește această zi a memoriei.
Nu uităm actele de curaj făcute de eroii acestei națiuni, în tranșee, pe câmpurile de luptă, câmpuri care astăzi ne dau grâul pâinii dar și macii roșii, simbol al sacrificiului suprem.

Nu uităm actele de patriotism şi dăruire prin care a fost păstrată libertatea ţării.

Astăzi, Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele mondiale, ci și a tuturor celor care și-au dat viața pentru țară, eroii şi martirii din temnițele comuniste, cei uciși și răniți în lupta anticomunistă, militarii români căzuţi în zonele de conflict din Afganistan, Irak, în Balcani şi în misiunile internaţionale derulate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Pentru generația actuală, Ziua Eroilor nu trebuie să fie doar o zi a comemorării la nivel declarativ, ci trebuie privită ca un angajament că lupta pentru apărarea identității și integrității naționale va fi continuată.

Eroii sunt un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la capăt.

Aceștia sunt un bun național de mare preț, pe care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățile de care beneficiem astăzi și, mai ales, prin faptul că nu uităm datoria noastră de a conștientiza sensul jertfei lor.

Conform arhivelor, doar în Municipiul Călărași avem peste 1800 de soldați uciși, dispăruți, decedați în lagăre, invalizi, participanți decorați și veterani din toate războaiele care s-au abătut asupra țării noastre.

Numărul complet al acestora, la nivel de județ, este cu mult mai mare și, deseori, faptele eroice și sacrificiile acestor oameni s-au pierdut în negura timpului.”

Unii au citit și asta: