in

Cine este obligat să depună formularul 600. Termen limita: 31 ianuarie

PFA-trebuie-sa-depuna-declaratia-600-pentru-sistemul-de-pensii

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Calarasi informeaza contribuabilii ca prin Ordinul Presedintelui A.N.A.F. nr. 3655/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 938 din 18.12.2015, a fost aprobat modelul si continutul formularului 600 ”Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii”.

Acest formular se depune de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, daca indeplinesc urmatoarele conditii dupa caz:
– venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
– venitul lunar estimat a se realiza in anul curent depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit la impozitarea in sistem real;
– valoarea lunara a normelor de venit dupa aplicarea corectiilor depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Nu au obligatia depunerii formularului 600:
– persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii ;
– persoanele care au calitatea de pensionari ;
– persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real care in anul precedent au realizat venituri sub plafonul minim de 35% din castigul salarial mediu brut.

Termenul de depunere a formularului 600 este pana la 31 ianuarie a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, sau 30 de zile de la data producerii evenimentului, pentru contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal.

Cota de contributie de asigurari sociale este cota individuala de 10,5%. Contribuabilii pot opta pentru cota integrala de contributie corespunzatoare conditiilor normale de munca, de 26,3%.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 este de 2681 lei.

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente si obtin in acelasi timp si venituri din salarii nu mai sunt exceptati de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru activitatile independente, incepand cu veniturile obtinute in anul 2016

Written by infomuntenia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De ce scade apetitul sexual în societatea modernă?

Kaufland Călăraşi caută manager magazin